Mart ayı enflasyonu: “Kısmi düşüş” de durdu

TÜİK Mart 2019 tüketici ve üretici fiyat endekslerini açıkladı. Buna göre, TÜFE’de aylık artış yüzde 1,03, yıllık yüzde 19,71 olurken, ÜFE’de aylık yüzde 1,58, yıllık yüzde 29,64 artış oldu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 03 Nisan 2019
  • 08:50

Sermaye devleti ve dümenindeki AKP-MHP dinci-faşist koalisyonunun “Enflasyonla topyekûn mücadele” söylemlerinin etkili bir sonuç üretmediği, bugün açıklanan Mart ayı enflasyon rakamlarıyla bir kez daha gözler önüne serildi.

Mart ayı enflasyon verileri ayrıca, “enflasyonu kurtardık”, “en kötü geride kaldı” demagojisi yapan AKP şeflerinin bu söylemlerinin bir karşılığı olmadığını ortaya koydu. Mart verileri, önceki aylardaki sözde “kısmi düşüş” eğiliminin sona erdiğine işaret etti.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan rakamlara göre, tüketici fiyatlarında aylık arıtş yüzde 1,03 olurken, fiyatlar yıllık yüzde 19,71 arttı. Yurtiçi üretici fiyatları da aylık yüzde 1,58, yıllık yüzde 29,64 yükseldi.

Gıda fiyatları enflasyonda başı çekiyor

İşçi ve emekçilere sefalet içerisinde yaşam koşulları dayatan, en temel tüketim maddelerindeki pahalılığı “terör” demagojisiyle emekçilere kanıksatmaya çalışan AKP-MHP sözcülerinin, gıdadaki pahalılığa bir çözüm üretemediği bu ayki verilerle de dışa vurdu.

Yıllık fiyat artışlarında gıda ve alkolsüz içecekler grubu, yüzde 29,77 ile ilk sırada geldi. Gıdanın ardından sırasıyla çeşitli mal ve hizmetler yüzde 27,94, ev eşyası yüzde 26,98, eğlence ve kültür yüzde 20,08 ve sağlık yüzde 19,72 fiyat artışları kaydetti.

Fiyatların aylık değişiminde sağlık yüzde 3,48’lük artışla başı çekerken, ikinci sırada yine gıda ve alkolsüz içecekler grubu yer aldı. Gıdadaki aylık fiyat artışı yüzde 2,44 seviyesinde gerçekleşti. Aylık ortalamanın üzerinde fiyat artışı kaydeden diğer harcama grubu da yüzde 1,45 ile eğitim oldu.

Üretici fiyatlarında yıllık enflasyon yüzde 30’a dayandı

Mart ayında, yurtiçi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 29,64 artarken, 2019 Şubat ayına kıyasla yüzde 1,58 arttı. Üretici fiyatlarında aylık artışlarda ilk sırada yüzde 1,98 ile elektrik, gaz üretim ve dağıtımı sektörü gelirken, onun ardından yüzde 1,59 ile imalat sektörü geldi. Yıllık fiyat artışında da elektrik, gaz üretim ve dağıtımı sektörü yüzde 51,56 ile başı çekti.

Sanayi alt gruplarındaki fiyat artışlarında, Türkiye kapitalizminin ithalat bağımlılığının en derin olduğu enerji grubu ilk sırada yer aldı. Enerji grubunda aylık yüzde 3,10, yıllık yüzde 44,23 fiyat artışı kaydedildi.