“Mahpus Görüşmeleri Raporu” yayınlandı

Basın ve Hukukta Hakikatleri Araştırma Derneği hazırladığı tutuklu gazeteciler raporunda, haber alma ve iletişim hakkının engellendiğine işaret etti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 18 Ocak 2023
  • 23:00

Basın ve Hukukta Hakikatleri Araştırma Derneği, “Sincan Kapalı Kadın Hapishanesi Mahpus Görüşmeleri” başlıklı raporunu yayınladı.

Rapor kapsamında Mezopotamya Ajansı (MA) Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever, MA muhabirleri Berivan Altan ve Ceylan Şahinli, JINNEWS muhabirleri Öznur Değer ve Habibe Eren ile görüşme gerçekleştirildi. 

Raporda hapishanede öne çıkan hak ihlalleri şöyle ifade edildi:

“-Haber alma hakkının sınırlandırılması.

-Süreli ve süresiz yayınlara erişim hakkının sınırlandırılması.

-İletişim hakkının sınırlandırılması.

-Ortak alan ve sosyal faaliyetlerin kısıtlanması.

-Yazılı taleplerin ve cevap hakkının sınırlandırılması.”

“Tutukluk yargılama ihlaldir”

Raporda gazetecilerin tutuklu yargılanmasının başlı başına bir ihlal olduğu vurgulandı. Gazetecilerin cezaevi koşullarında dahi yazmaya devam edecekleri belirtilen raporda, şunlar kaydedildi:

“Gazeteciler, tutukluluğun sadece kendilerine dönük bir kısıtlama olmadığını, halkın haber alma hakkının da kısıtlandığını ifade etmişlerdir. Bunun, hak ihlallerine maruz bırakılan kadınların ve onlarca yaşamın, uğradıkları haksızlıklar karşısında hak arama mücadelesi başlatmış olan insanlara dönük de bir müdahale olduğunu düşündüklerini belirtmişlerdir.”

Tutsak gazetecilerin sözlerine de yer verilen raporun sonuç kısmında Mandela Kuralları hatırlatıldı. Tutukluların dış dünya ile ilişkilerinin sağlanabilmesi için aile görüşünün yanı sıra arkadaş görüşü, mektup, faks gibi iletişim araçlarından faydalanabilmesi gerektiği ve bunun tutukluların ruhsal ve soysal iyilik halleri için gerekli olduğuna dikkat çekildi. Söz konusu hakların kanun tarafından tanındığına işaret edilerek, disiplin soruşturmaları ile bu hakkın kullanımının engellenmesinin temel hak ve özgürlüklere ve evrensel insan hakların normlarına aykırı olduğuna dikkat çekildi.

Raporda, tutukluların kotasız süreli ve süresiz yayına erişiminin sağlanması, iletişim hakkının kısıtlanmasına yönelik keyfi uygulamaların kaldırılması gerektiği vurgulandı.