Kuzey Ormanları üzerinde yapılması planlanan rüzgâr enerji santralı (RES), doğanın dengesini bozacak.
Alman Dirkshof şirketi tarafından Kuzey Ormanları’na kurulması planlanan Türkiye’nin en büyük rüzgâr enerji santralı (RES) için çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu karar verirken, bu kararın iptali için Kuzey Ormanları Savunması (KOS) hukuki süreç başlattı. BirGün'de yer alan habere göre RES projesinin leyleklerin göç yolu üzerinde yapılacağını belirten Kuzey Ormanları Savunması (KOS), yaptığı açıklamada şunları ifade etti:
“Kuzey Ormanları’nın Çatalca bölgesindeki kadim meşe ormanlarını ve yaban hayatını yok edecek olan, 300 bine yakın leyleğin göçünü engelleyecek olan İstanbul RES Projesi iptal edilmeli, proje için verilen ÇED olumlu raporu kaldırılmalıdır.”
Aynı zamanda bölgede birçok RES projesinin olduğu belirtilirken devamında şunlar ifade edildi:
“Yapmış bulunduğumuz araştırmada Kemerburgaz RES, GOP RES, Şile RES, Yamaçtepe RES, Tahakadın RES, Aydost RES gibi RES’lerle de komşu durumdadır. Bu projelerin tamamı aynı ormanlık alan içinde konumlanmış durumdadır. Bölgedeki benzer faaliyetlerin çevresel etkilerinin bir bütün olarak ele alınması gereklidir. Kümülatif etki değerlendirmeye tabi tutulmaksızın idarece verilen karar hatalıdır. Proje alanı Çatalca’ya bağlı Karacaköy, Karamandere, Çiftlikköy, Kalfaköy, Gümüşpınar, Belgrat Köyleri hayvancılık, arıcılık, çiftçilik yapılan alanlardır.”
Diğer yandan projenin kuşların göç yolunda yapılacağı ifade edilirken, devamında şöyle dendi: “İstanbul RES inşaatı, Çatalca’da orman ve tarım alanların yok olmasına ve biyoçeşitliliğe zarar verecektir. Dünya üzerindeki Küçük Orman Kartalları’nın yüzde 90’ı projenin gerçekleştirileceği Kuzey Ormanları üzerinden göç etmektedir. İstanbul RES projesinin kurulduğu Kuzey Ormanları 200 bin gündüz yırtıcısı tarafından göç yolu olarak kullanılmaktadır. En az 34 kuş türü Bern Listesi Ek-II’ye, yani “Mutlak Koruma Altındaki Türler Listesi’ne; en az 17 kuş türü Bern Listesi Ek-III’e, yani “Koruma Altındaki Türler Listesi’ne girmektedir.”
Sermayedarların rant ve talan uğruna hayata geçirmek istedikleri projeler ile doğa dengesi bozulmaya devam ediyor.