Kuzey Ormanları Savunması'na polis barikatı

Kuzey Ormanları Savunması, İstanbul ormanlarını kırıma uğratacak olan 3. Havalimanı adı altındaki rant projesine karşı eylem yaptı. Tünel’den Taksim Meydanı'na yapılacak yürüyüş polis engeline takıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 07 Haziran 2014
  • 20:11

Beyoğlu Tünel’de biraraya gelen Kuzey Ormanları Savunması ve kentine sahip çıkan İstanbullular, “3. Havalimanı sermayenin yeni talanı!” pankartını açtı ve “Yağmaya, talana, yolsuzluğa hayır!”, “Diren orman diren İstanbul!”, “Sermaye elini ormanımdan çek!” sloganlarını haykırdı. Yürüyüşte bazı eylemciler, temsili olarak ağaç kılığına girdi.

Tünel'den Galatasaray Lisesi önüne ulaşan kitlenin önü çevik kuvvet ve TOMA'larla kesildi. Kentine ve ormanlarına sahip çıkanlar, polisin dayatmasını yuhladı. Polisle pazarlıklar da sonuç vermeyince kitle, bir süre oturma eylemi yaptı ve arkasından polis barikatına yüklendi. Polis barikatının aşılamaması üzerine basın açıklaması barikatın önünde gerçekleştirildi.

 

“Zamana yayılmış bir Soma Katliamı!”

Kuzey Ormanları Savunması adına basın açıklamasını Erol Babaoğlu okudu. Açıklamasına,  “İstanbul’u dozerler bürüdü! İstanbul’un kuzeyinde talan ve vahşet kol geziyor. Talan ve vahşet, yine yalanla besleniyor! Kuzey ormanlarında ‘gümbür gümbür’ ilerleyen dozerler, ‘kalkınma, büyüme, gelişme’ diye bağırıyor” sözleriyle başlayan Babaoğlu, 3. Havalimanı’nın sermayenin yeni bir katliamı olduğuna dile getirdi.

3. Havalimanı’nın zamana yayılmış bir Soma Katliamı olduğunu ifade eden Babaoğlu, “Bugün kuzey ormanlarında, 3. Havalimanı adı altında, büyük bir çevre kırımı; zamana yayılmış yeni bir Soma katliamı başladı. Bugün kuzey ormanlarında gümbür gümbür ilerleyen dozerler, yerin altını da yerin üstünü de cehenneme çevirenlerin; doğamızı, kentimizi, emeğimizi yağmalayanların emrinde. Marmara’ya, İğneada’ya, Saray’a, Hasankeyf’e, Yusufeli’ne, Maltepe Sahili’ne, Hüseyin Avni Paşa Korusu’na, Taksim’e, Bedaş’ın taşeron işçisine savaş açanların; kapalı kapılar arkasında sinkaflı pazarlıklar yapanların emrinde. Cengiz-Limak-Kolin-Mapa-Kalyon isimli talan lobisinin emrinde” dedi.

 

“Dozerler geleceğimizi ezecek”

Babaoğlu, açıklamanın devamında İstanbul halkına seslenerek, şunları söyledi:

İstanbul halkı, kulak ver! Talan lobisi, bugün ülke tarihinin en büyük hukuksuzluğunu, en büyük kamu kaynakları peşkeşini, en yıkıcı şehirleşme potansiyelini, en büyük orman ve tarım alanı tahribatını, en büyük kuraklık tehdidini, en büyük hayvan kırımını barındıran, en şaibeli projesini; 22 milyar avroluk 3. havalimanı vurgununu başlattı. 20 bin futbol sahası büyüklüğünde ormanlık alan; 70’ten fazla hayvan türü, sayısız endemik bitki, İstanbul’a can veren su havzaları ve son tarım alanları, talan lobisinin çıkarları uğruna tehdit altında. Kuzey ormanlarında ‘gümbür gümbür çalışan’ dozerler seni, nefesini, çocuklarını, geleceğini ezmek için harekete geçti. Önce ağaçlar, sonra kuşlar, sonra mahallen, sonra çocukların…

Basın açıklamasının ardından kitle pankart ve coşkulu sloganları ile tekrar Tünel’e yürüdü. Eylem mücadele ve sokaklara çıkma çağrısı yapılarak sona erdirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul