Şule İdil Dere iki yıl önce Yoğutçu Parkı'nda bir hafriyat kamyonun çarpması sonucu yaşamını yitirmişti. Son 1 yılda 25 kişinin hafriyat kamyonlarından dolayı yaşamını yitirmesi ve her an aynı nedenle ölümlerin olabileceği üzerine Kuzey Ormanları Savunması “hafriyat terörüne son!” diyerek Karaköy'deki Mimarlar Odası konferans salonunda basın toplantısı yaptı.
Saat 12.00'deki açıklamada “Doğayı, insanları ve İstanbul'u yok eden / Hafriyat kamyonu terörünü durdurun!” yazılı ozalit açıldı. Şule İdil Dere'nin öldürülmesini işleyen sinevizyon gösteriminden sonra basın metnini Ayşe Yıkıcı okudu. Hafriyat kamyonları “terörünü” özellikle şantiyeye dönen İstanbul'un Kuzeyinde gerçekleştiğini belirten Yıkıcı, sorunu “Denetimsizlik, kuralsızlık, cezasızlık. Sonuç: son bir senede 25 ölüm” sözleriyle özetledi.
Yıkıcı son olarak, “Tüm bu toplumsal, ekolojik ve ekonomik yıkımın son bulması için yapılması gereken şey başta katil projeler olmak üzere İstanbul'un kentsel ve ekolojik dokusuna zarar veren tüm projeleri durdurmaktır” dedi.
Ayşe Yıkıcı'nın ardından sözü İnşaat Mühendisi Zerrin Bayraktar aldı. Şehir içinde ağır tonajlı araçların ya hiç çalışmaması ya da gece çalışması gerekliliğini vurgulayan Bayraktar “Şantiye işlerinin bitirilmesinde acele edilmesi başlıca cinayet nedeni oluyor” dedi.
“Sorun cehalet değil devlet anlayışı”
Şule İdil Dere'nin annesi Nesrin Aslan; “Cinayetler bilgisizlikten kaynaklanmıyor” diyerek “Sorun cehalet değil devlet anlayışıdır” ifadelerini kullandı. Bilirkişi Şule İdil Dere'nin ölümünden 7 mülki amiri sorumlu tuttu, ancak bu 7 kişinin yargılanması için Vali'nin onayının gerekli olduğunu bu onayın verilmediğini belirten Aslan, itiraz ettikleri İdari Mahkeme'nin de Vali'nin kararını onadığını ifade etti. Hafriyat kamyonunun çarptığı yerde kızının bebekliğinden bu yana gezdiğini belirten Aslan, “Bebekler uyumadığında anneler bebeklerini pusetle orada gezdirerek uyuturdu hâlâ da uyutuyor. Yani kızım bebeklerin uyutulduğu yerde öldürüldü” dedi.
Son olarak İstanbul Belediyesi CHP'li Meclis Üyesi Tarık Balyalı konuştu. İstanbul'un şantiye alanına getirildiğini, 1 yılda 10 milyondan fazla hafriyat seferi yapıldığını belirten Balyalı, “Biz bu sorunlar üzerin gensoru veriyoruz ama hiç yanıt gelmedi” dedi.
Kızıl Bayrak / İstanbul