Kocaeli’de çevre sorunları

Umuttepe’de çöp fabrikasının ormanlık alana yapılmak istenmesi ve Gölcük’te inşa edilecek rüzgar enerji santrali (RES) için yine büyük bir ormanlık alanın önemli bir kısmının talan edilmeye çalışılması tepkilere yol açıyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 10 Nisan 2018
  • 07:06

Büyük bir sanayi kenti olan Kocaeli, gerek sanayinin yarattığı gerekse de rant talanının sonucunda doğa katliamı ve çevre sorunları yaşayan bir kent.

İzmit ve Gölcük’te son dönemin tartışılan iki önemli çevre sorunu var. Bunlardan birincisi Umuttepe’de üniversitenin alt bölgesindeki ormanlık alana çöp fabrikası yapılmak istenmesi. İkincisi ise Gölcük-İznik hattına inşa edilecek rüzgar enerji santrali (RES) için yine ormanlık alanın önemli bir kısmının talan edilmeye çalışılması.

İzmit’te İzaydaş çöp ve atık yakma fabrikası var. Bunun çevreye ve insanlara nasıl zarar verdiği, açılmadan önce çokça defa ifade edildi, bu çerçevede eylemler yapıldı. Açıldıktan sonra da sorunlar ile karşı karşıya kalındı. Şimdi ikinci çöp fabrikasına tepki büyük. Çevrecilerin, fabrikanın yapılacağı köydeki insanların ve İzmit’in ilerici, muhalif kesimlerinin ortak bir şekilde yürüttüğü çalışmalar var. Bilgilendirme çalışması, imza kampanyası, alanın uygun olduğunu ifade eden çevresel etki değerlendirme (ÇED) raporunun engellenmesi yapılanlardan öne çıkanlar.

Ormanlık alanın önemli bir bölümü kesilecek, etrafına zarar verecek. Bu alanın hemen yanı başında üniversite en önemlisi hastane var, buradaki hastalara etkisi olacak. Ama belediyenin önceliğinde ne orman ne insan sağlığı bulunuyor; belediyenin esas önemsediği konu buradan elde edeceği rant.

Çöp fabrikasına karşı çalışmalar sürerken çevreciler ve köylüler 15 Nisan’da fabrikanın yapılacağı ormanlık alanda piknik yapma çağrısı yaptılar.

İkinci bir tepki de RES’in inşa edileceği alanla ilgili. Bunu, Gölcük-İznik hattında yaşayanlar başta olmak üzere kentin önemli bir kısmı oluşturuyor. Çalışmayı yürüten yerel dernekler ve çevreciler özellikle RES’e karşı olmadıklarını belirterek kendilerini anlatmaya çalışıyorlar. RES’in yapılacağı alanın doğru bir tercih olmadığını ifade edenler, 2500 metrekarelik ormanlık alandaki ağaçların 53 tane rüzgar tribünü için kesileceğinin altını çiziyor.

Ayrıca buradan elde edilecek elektrik enerjisinin en yakın elektrik trafosuna-panosuna ulaşabilmesi için 18 km’lik bir hat boyunca 50 metre eninde bir ormanlık alan daha kesilmiş olacak. Baraj, dere ve gölün bulunduğu bu bölgede sıcaklığın artması ve ortaya çıkacak türbülans ile bölgedeki arıların yönlerini şaşırması sonucunda canlıların yaşamına etki edeceği ve ekolojik dengeyi bozacağına dikkat çekiliyor. RES’in yapılacağı alana tepki gösterenler, tüm bunların göz önünde bulundurulup ilin daha yüksek ve ormanlık olmayan bölgelerinin tercih edilmesi için çalışmalarını sürdüreceklerini ifade ediyor.

Kızıl Bayrak / Kocaeli