Kayyım yönetim hakkında inceleme

Boğaziçi Üniversitesi’nde yeniden yapılandırma kararına karşı eylem yapan öğrencilerin baskı ve saldırılara karşı yaptığı başvuru sonuç verdi. YÖK, Naci İnci ve yönetim hakkında inceleme başlattı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 23 Şubat 2024
  • 22:30

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci İnci ve yönetim hakkında inceleme kararı aldı.

Yeniden yapılandırma kararına tepki göstererek eyleme geçen öğrencilerin okula girişini engelleyen Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci İnci ve yönetim hakkında inceleme başlatıldı.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü tarafından fakültelerin yeniden yapılandırılmasına dönük karar alınmıştı. Bu karara öğrenciler ve akademisyenler tepki gösterirken fakültelerin ayrılmasına karşı hem basın açıklaması yapıldı hem de forum düzenlendi. Bu eylem ve açıklamalara katılan 10 öğrencinin okula girişi engellendi. Üniversitelilerin kartları iptal edildi. Okul yönetimi tarafından ise bu engellemeye dair bir açıklama yapılmadı. Bu adımın ardından avukatlar aracılığıyla öğrenciler suç duyurusunda bulundu.

Kayyım rektöre karşı başvuru

Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde toplanan öğrenciler 26 Aralık 2023’te kayyım yönetim hakkında suç duyurusunda bulunmuş, ardından basın açıklaması yapmıştı. Açıklamada konuşan Berkay Morkan şunları söylemişti:

“Sıra arkadaşlarımızdan aldığımız güçle demokratik üniversite talebimizi baskılamaya çalışan bu politikalara karşı nasıl direnç göstereceğimizi çok iyi biliyoruz. Keyfi şekilde arkadaşlarımızın kampüse alınmamasını hiçbir şekilde kabul etmiyoruz.”

Aralık ayında öğrencilerin başvurusu üzerine açılan soruşturma YÖK’e de gitti. YÖK, öğrencilerin itirazıyla birlikte savcılıktaki dosya üzerinden Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci İnci ve yönetim hakkında inceleme kararı aldı. Üç yıldır süren Boğaziçi Üniversitesi’ndeki protestolar sonucu, rektörlüğün yaptırımları ilk kez öğrencilerin itirazı üzerine YÖK tarafından incelenecek.