Kartal’da miting: “Eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim istiyoruz”

AKP iktidarının dinci-gerici eğitim müfredatının yanı sıra ırkçı, ayrımcı politikaları Kartal’da düzenlenen mitingle protesto edildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 17 Eylül 2017
  • 10:26

Alevi örgütleri ve Eğitim Sen’in “Eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim istiyoruz” şiarıyla, AKP iktidarının gerici eğitim müfredatının yanı sıra ırkçı, ayrımcı politikalarını protesto etmek amacıyla Kartal’da düzenlediği mitinge binlerce emekçi katıldı.

Kartal Meydanı’nda düzenlenecek miting için Alevi örgütleri Ahmet Şimşek Koleji önünde toplanırken Eğitim Sen ise Kartal Eğitim Sen önünde buluştu. Devrimci, ilerici sol güçlerin yanı sıra çeşitli köy derneklerinin de yer aldığı kitle saat 12.20 sularında başlayan yürüyüşün ardından miting meydanına ulaştı.

“Cemevleri ibadethanemizdir”, “Gerici şeriatçı eğitime hayır”, “Çağdaş, bilimsel laik eğitim istiyoruz” dövizlerinin taşındığı yürüyüşte, “Irkçı, gerici eğitime hayır!”, “Susma sustukça sıra sana gelecek!”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek!”, “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganları atıldı. Kitlenin tamamının alana girmesinin ardından “hak hukuk adalet mücadelesinde ölümsüzleşen canlar için” saygı duruşu ile miting programı başladı.

“Mutsuz öğrencilerin mutlu öğretmenleri olmak istemiyoruz”

Mitingi örgütleyen kurum temsilcilerinin kitleyi selamlamasının ardından Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan söz aldı. Kitleyi selamlayan Aydoğan 4+4+4 yasasıyla birlikte eğitimde gericilik uygulamasının tırmandırıldığını ifade etti. “Çocuklarımıza özgür bir gelecek için sokaklardaydık. Bugün bunun bedelini ödüyoruz, ihraç edildik. Nuriye ve Semih bunun bedelini ödüyor” diyen Aydoğan, “Nuriye, Semih yalnız değildir!” sloganını haykırdı. “Mutsuz öğrencilerin mutlu öğretmenleri olmak istemiyoruz” dedi.

Gerici eğitim müfredatıyla atılmak istenen adımları teşhir eden Aydoğan, Erdoğan’ın ‘TEOG kaldırılsın’ demesine, eğitim sisteminde sürekli değişme yaşanmasına ve sınav sistemine tepki gösterdi. Aydoğan mücadele çağrısı yaparak yarın herkesi il milli eğitim müdürlükleri önlerine çağırdı. “KESK ve Eğitim Sen’liler olarak OHAL’e, KHK’lara, AKP faşizmine, gericiliğine, karanlığına teslim olmayacağız. Bu daha başlangıç mücadeleye devam” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

“Devletler inanç ve ibadetlerden elini çekmeli!”

Ardından söz alan Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Başkanı Muhittin Yıldız ise “Bizler sadece selamlamaya geldik, asıl sözü sorunun mağduru gençlerimiz, çocuklarımız söyleyecek. Devletlerin inanç ve ibadetlerden elini çekmesi, inançların özgür olması gerekir” dedi. Irkçı, tekçi faşist anlayışı teşhir eden Yıldız, Hatun Tuğluk'un cenazesine yapılan saldırıyı kınadı. Yarın kurum başkanlarıyla birlikte Ankara’da Milli Eğitim Bakanlığı önünde olacaklarını söyleyen Yıldız, bugünkü eylemin bir başlangıç olduğunu ve birlik, beraberlik içinde mücadelenin süreceğini söyledi.

Diyarbakır’da bugün yapılan vicdan ve adalet mitingi de selamlanırken gerici eğitim saldırısının hedefindeki gençleri temsilen kürsüye çağrılan iki genç; parasız, bilimsel, laik, eşitlikçi, demokratik eğitim talebini dile getirdi. Gençler, bunu istedikleri için ihraç edilen eğitim emekçilerinin işlerine geri dönmesini talep ederek bu talepler için mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladılar.

Üç dakikalık “sessiz eylem” çağrısının ardından ABF ve Eğitim Sen adına ortak metni sanatçı Orhan Alkaya okudu. Gerici, anti-bilimsel, anti-laik eğitim müfredatı ile gericiliğin, cihatçılığın eğitimde hâkim kılınmaya çalışılmasının teşhir edildiği açıklamada bu saldırılara karşı herkes mücadeleye çağrıldı.

Miting programı, çok sayıda sanatçının hep birlikte sahneye çıkarak birlikte çalıp seslendirdiği deyişler ile sona erdi. Miting bitiminde katılımcılar alanı temizleyerek alandan ayrıldılar.

Mitingden notlar:

- Beş bine yakın kişinin katıldığı mitingde ağırlıklı olarak Alevi emekçiler yer aldı.

- KESK’in katılımı ise 500-600 civarında olurken katılımın yarıya yakını yine sol güçler tarafından alana taşındı.

- Yürüyüş kollarının önden dıştaki güçlere duyurulmaması nedeniyle çok sayıda kişi diren alana gittiği için yürüyüş kolları daha zayıf kaldı.

- KESK kortejinde İstanbul'un yanı sıra Aydın, Bursa, Kırkareli ve İzmir'den de toplu katılımlar yer aldı.

- Alevi örgütlerinin kortejlerinde yöre derneklerinin yanı sıra Mersin, Adana gibi kentlerden de katılım oldu.

- "Emperyalist savaşa, kapitalist sömürüye, gericiliğe karşı kurtuluş devrimde sosyalizmde! /BDSP" pankartıyla mitinge katılan sınıf devrimcileri stand açarak Kızıl Bayrak gazetesini emekçilere ulaştırdı.

Kızıl Bayrak / İstanbul