Karşıyaka’da “Barış zinciri”

İzmir Barış Bloku, Karşıyaka’da gerçekleştirdiği “Barış zinciri” eylemiyle Kürdistan’daki kirli savaş ve katliamların son bulması çağrısı yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 07 Şubat 2016
  • 17:33

İzmir Barış Bloku (İBB) bugün, “Barışa elver” şiarıyla Karşıyaka iskele önünde buluşup insan zinciri oluşturdu. Beyaz tülbent taşıyan yüzlerce kişi ıslık, zılgıt ve düdükler eşliliğinde el ele tutuşarak Karşıyaka İnsan Anıtı önüne kadar zincir oluşturdu.

Eylemde ilk önce Eğitim Sen İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Hasan Ali Kılıç söz aldı. Kılıç, 1000 insan halkası oluşturduklarını ve bu bin kişinin barış istediğini söyledi. Kılıç, şunları ifade etti: “Artık her gün yakılıp yıkılan evlere, mahallelere, kentlere uyanmak istemiyoruz… Ölüm haberlerini, yakılan ağıtları, çatışma görüntü ve seslerini, halkları düşmanlaştıran medyayı yaşamak istemiyoruz. Ölümleri değil yaşamı ve yaşatmayı istiyoruz. Bir arada birlikte, eşit, kardeşçe barış içerisinde yaşamak istiyoruz. Artık ses veriyoruz. Barış isteyenlerin sesinin savaş çığırtkanlarının sesini bastırmasını istiyoruz. Daha güçlü barış sesini çıkarmak için beyaz bayraklar beyaz tülbentler ve zeytin dalları ile Ege’den barışı haykırıyoruz.”

“Korkmayın savaş bu!”

Ardından İBB Eş Sözcüsü Sevim Korkmaz Dinç konuştu. Cizre’ye gidişlerini aktaran Dinç, Perşembe günü yola çıktıklarını ve yol boyunca karşılaştıkları sorunları paylaştı. İzmir otogarından itibaren Cizre’ye gidene kadar kolluk güçlerinin aramalar yapmasını, araçları saatlerce bekletmesini ve polisin baskılarını aktardı. Dinç, Cizre’den bugün öğlen saatlerinde döndüklerini belirtti. Cuma günü Nusaybin’e ulaştıklarını ifade eden Dinç, diğer illerden gelenlerle birlikte Cizre’ye gitmek için polis tarafından 3-4 saat bekletildiklerini söyledi. Yolların mayınlarla dolu olduğunu, polisin Cizre’ye operasyon için gittiklerini ve barış heyetinin kolluk güçleri tarafından gazlı ve plastik mermili saldırıya uğradıklarının altını çizdi. İBB heyetinden 3 kişin gözaltına alındığı bilgisini verdi. Dinç, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Cizre’ye ulaştığımızda orada yaşananları asla unutmayacağım. Küçük bir çocuğun bize, ‘korkmayın savaş bu’ deyişini, yine 5 yaşında ki bir çocuğun resimlerinde ağaç, kuş yerine cesetler çizdiğini, evlerin toplarla darmadağın olduğunu unutmayacağım. Oradaki yaşam çok fraklı. Her gün insanlar ölüyor. Orada yaşananları anlatmaya devam edeceğim ve barış çağrısının acil hayata geçmesini istiyorum.”

“Cizre’de insan avı yaşanıyor!”

Eylemde son olarak konuşan Günseli Kaya, Cizre’de “insan avının” yaşandığını söyledi. Polisin Cizre’de gazlarla ve mermilerle sürekli saldırdığını ve sokağa çıkan herkesin tek tek “avladığını” vurguladı. Barış heyetindeki kişi başına 3 TOMA düştüğünü, insanları mayınlı alanlara sürükleyip öldürülmelerinin sağladığına dikkat çekti. Kaya son olarak şunları ifade etti: “Bölgede yaşam hakkının nasıl yok edildiğini gördük. Gördüklerimiz eşitlik, kardeşlik, yaşam hakkını yok sayma, sağlık, eğitim ve barınma hakkının olması için sesimizi yükseltmeliyiz. Orada milletvekilleri ile el ele eylem yaparken devlet şiddetini gördük. Cizrelilerin tek çağrısı var o da, sesinizin daha gür çıkmasını istiyorlar. Ölümlere seyirci kalınmamasını istiyorlar.”

Eylemde, “Saray savaş halklar barış istiyor!”, “Savaşa hayır barış hemen şimdi!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz!”, “Cizre halkı yalnız değildir!”,” Saray savaş İzmir barış istiyor!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir