Kanal İstanbul kapsamında kamulaştırmalar başladı

Kanal İstanbul yapımı için resmi işlemler tek tek bitiriliyor. Proje kapsamındaki özel mülklerin kamulaştırmalarına başlandı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 02 Aralık 2013
  • 19:54

Sabah gazetesinden Erhan Öztürk’ün haberine göre Kanal İstanbul Projesi kapsamında kamulaştırmalar başladı. Kanal İstanbul Projesi’nin güzergahının Yeniköy - Sazlıdere Barajı - Arnavutköy - Başakşehir - Küçükçekmece Gölü olarak kesinleşmesinin ardından “Çılgın Proje”nin startı verilmiş oldu.

Kanal İstanbul Projesi ve üçüncü havaalanı aksında bulunan Yeniköy, Akpınar, Ağaçlı, Tayakadın ve İhsaniye köylerine kamulaştırmaya ilişkin olarak tebligatlar gitmeye başladı. Ayrıca Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun hazırlanmasından sonra harekete geçen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, havaalanı bölgesinde bulunan 7 şirkete ait olan maden sahalarına verilen ruhsatların iptali için de şirketlere 'boşaltın' yazısı gönderdi.

 

Yağma ve talan Milten Holding eliyle gerçekleşecek

Milten Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Ökten, "İnşaat sektöründe daha da büyümeyi hedefliyoruz. Özellikle Arnavutköy'de turizm ve rezidans konusunda yeni yatırımlarımız yolda" diyerek Arnavutköy'e 400 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını açıklamıştı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 44 kilometre uzunluğundaki "Kanal İstanbul" projesi kapsamında, 325 bin dönüm alan üzerine kurulacak iki şehir ile havaalanı projesi için “aralıksız” çalışılıyor. Bu kapsamda kamulaştırma işlemlerine hız verilirken Milten Holding’e de izinler verildi. Böylece uzun süredir izin almak için çaba sarf eden Milten Holding’e onay verilmiş oldu.

Milten Holding’e izin çıkmasının ardından proje Arnavutköy Belediyesi planlarına işlendi ve havaalanı projesi içerisinde kalan köylere de yazı gönderildi. Kasım ayı başından itibaren TOKİ İstanbul Emlak Daire Başkanı Ali Seydi Karaoğlu'nun imzasıyla gönderilen yazılarda şu ifadeler yer aldı: "Arnavutköy ilçesi Yeniköy köyü sınırlarında kalan gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerinin mülkiyetinde bulunan taşınmazların, Başbakanlık Makamı'nın 6 Mayıs 2013 tarihli oluru ile idaremiz adına kamulaştırılmasına karar verilmiştir..."

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan, bazıları 49 yıllığına kiralanan ve kömür çıkarılan, maden araması yapılan arazilerle ilgili olarak ise 7 şirkete, 'boşaltın' tebligatı gönderildi. Şirketlerin maden sahalarında yaptıkları masrafları tespit edilerek bedelleri çıkarıldı. 7 şirketin 3 ay içerisinde sahaları boşaltması talep edildi.

Kamulaştırmanın gerçekleştirileceği köylerde metrekare fiyatı 22 ile 55 TL arasında belirlenirken en çok arazi kamulaştırmasının yapılacağı köylerden birisi olan Yeniköy'de, 400'e yakın haneye yazı gitti. Belirlenen kamulaştırma bedelleri köy sakinleri tarafından yetersiz bulunurken Yeniköy Muhtarı Timur Çevik şöyle dedi: "Havaalanı projesi içinde kalan 5 köy muhtarı ile diğer köy muhtarları bir araya gelerek, durum değerlendirmesi yapıyoruz. Biz ne projeye, ne de devlete karşıyız. Sadece hakkımızın verilmesini istiyoruz. Proje ilk açıklandığında arsaların metrekare fiyatları sahilde 450-500 iç kısımlarda ise 250 TL'ye gidiyordu. O zaman, 'Fiyatlar daha artar' düşüncesiyle kimse satmadı. Gaziosmanpaşa Asliye Hukuk Mahkemesi'ne, bedellerin düşük olduğu gerekçesiyle dava açacağız."

 

Yat limanı, lüks konutlar, rezidanslar, finans merkezleri

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 4 Mart'ta Devlet Su İşleri (DSİ), Toplu Konut İdaresi (TOKİ), İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Kanal İstanbul projesinin geçeceği Küçükçekmece, Arnavutköy ve Başakşehir belediyelerine birer yazı göndererek, güzergah üzerinde yapılacak 50-100 yıllık yaklaşım planlarıyla ilgili çalışmalarını bakanlığa iletmelerini talep etmişti. Bakanlığa ulaşan görüşlerle bilgiler doğrultusunda yüz bin ölçekli imar planı için düğmeye basıldı.

Bakanlığın, Yeniköy - Sazlıdere Barajı - Arnavutköy - Başakşehir - Küçükçekmece Gölü rotasını seçmesinin en önemli nedeni kanal aksında bulunan arazilerin yüzde 80'e yakınının hazineye ait olması.

“Çılgın Proje” kapsamında Karadeniz aksında dev bir liman, Airport City'nin yanı sıra kanalın iki yakasında lüks konutlar, rezidanslar, finans merkezleri, ormanlık alanda villalar, seyir terasları, eğitim alanları da projeye dahil edilecek. İnşaatına başlanılan 3. köprü güzergâhı, Arnavutköy-Karaburun aksından geçip, Durusu, Çatalca bölgesinden Trakya'ya bağlanıyor. Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporlarında da projenin inşaat çalışmaları sırasında çıkacak 5 milyar metreküp hafriyatın yarısının, havaalanı projesinin dolgusunda kullanılacağı hesaplandı.

Böylece İstanbul’un son su havzaları, orman ve tarım alanlarını yok edeceği, ekolojik dengeyi bozacağı sebebi ile bilim insanlarının tüm itirazlarına rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eliyle alınan son izinler ve kamulaştırma kararları ile birlikte tüm “hesapları” yapılan Kanal İstanbul projesi kapsamında yağma ve talan için hızlı bir start verilmiş oldu.