Kadıköy’de esnaflardan eylem

İstanbul Kadıköy’de esnafa gelen kısıtlamalar nedeniyle zor duruma düşen işletmeciler ve esnaflar eylem yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 27 Kasım 2020
  • 17:41

Pandemi esnaflara uygulanan kısıtlamalar nedeniyle ‘Batıyoruz’ diyen Beyoğlu, Kadıköy, Beşiktaş, Avcılar ve Kocaeli esnafı Kadıköy’de bir araya gelerek eylem yaptı.

Bileşen adına basın açıklamasını okuyan Tuncay Savaşlı, içerisinden geçilen pandemi sürecinin zorluğunun farkında olduklarını ifade ederek “Pandeminin yarattığı ağır koşulların faturasını sadece yeme-içme ve eğlence sektöründeki cafe, bar, restoran, içkili lokanta, kulüp, diskotek, tekel bayii ve nargile kafelere kesilmesine anlam veremiyoruz. Pandeminin yayılmasının tek sorumlusu bizmişiz gibi davranılarak, yalnızca bize ağır yaptırımlar uygulanırken diğer taraftan fabrikalar ve alışveriş merkezleri faaliyetlerine devam ederken, toplu taşımalarda yoğunluk sürerken, salgını kontrol altına almak adına adaletli davranılmamaktadır” dedi.

İşletmelerin kapalı olduğu dönemlerde bile, hâlâ kira stopajı, SSK stopajı, muhasebe stopajı, damga vergisi, Kurumlar vergisi, geçici vergi, eğlence vergisi, işgaliye vergisi, katı atık ve çöp vergisi, tabela-reklam vergisi ve faturalardan alınan vergilerin tahsil edilmeye devam edildiğine vurgu yapan Savaşlı taleplerini şöyle sıraladı:

Bu süreçte hükümetin esnafa işletmelerinin kapalı olduğu dönemlerde kira yardımı yapması, kredibilitesine bakılmaksızın bankaların esnafa faizsiz ve bir yıl ertelemeli kredi desteği vermesi, mevcut kredilerin faizsiz ertelenmesi, çalışanlarımıza Kısa Çalışma Ödeneği ve ücretsiz izin paralarının da en az asgari ücret düzeyinde olması gerekmektedir.”

Savaşlı bu süreçte aileleri ile birlikte onlarca kişinin açlığa mahkûm edildiğini ifade ederek son olarak şunları söyledi:

Esnaflar ve çalışanlar olarak yetkililere bir kez daha sesleniyoruz. Pandemi kurallarına ve alınan önlemlere hiçbir şekilde karşı değiliz. Ancak önlemler çerçevesinde kapattığınız ya da tek çözüm olarak sunduğunuz paket servisi önerisi ile kapatmaktan beter ettiğiniz esnafın artık ayakta kalacak gücü kalmamıştır. Bir an önce taleplerimize ses verilmesini ve bizlere gerçekçi bir çözüm sunulmasını istiyoruz. Bilinmelidir ki, bu zorlu süreçten, bizleri batırarak ve binlerce çalışanın evine ekmek götürmesine mâni olarak ülke ekonomisini düze çıkaramazsınız. Bu nedenle bir kez daha yüksek sesle dile getiriyoruz. Esnaf destek bekliyor çünkü batıyoruz.”

Basın açıklamasının ardından eylem sloganlarla sona erdi.