Kadıköy’de 2 Temmuz anması

Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri İstanbul Şubeleri’nin çağrısı ile Kadıköy İskele Meydanı’nda 2 Temmuz anması yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 26 Haziran 2021
  • 15:14

Sivas Katliamı’nın 28. yıl dönümünde Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri İstanbul Şubelerinin çağrısı ile anma gerçekleştirildi. Kadıköy İskele Meydanı’nda yapılan eylemde 2 Temmuz 1993’te Madımak’ta yitirilenleri anıldı.

Sivas’ta yitirilenler şahsında saygı duruşunda bulunarak başlayan program semah dönülerek devam etti. Ardından okunan basın açıklamasında 28 yıl önce gerici ve katil bir sürü tarafından planlı ve organize şekilde yapılan katliama dair şunlar ifade edildi:

“Katliamın yaşandığı gün devlet yetkilileri şeriatçı güruhun toplanmasını ve kalabalıklaşmasını saatlerce seyrettiler. Bu insanlık düşmanı katiller kan ve intikam sloganlarıyla katliam için harekete geçerlerken hiçbir devlet gücü onlara değil müdahale etmek, herhangi bir hamle de dahi bulunmadı. Bu katiller planlı bir şekilde teşvik edilip yönlendirildiler. Katliamcı güruh önce etkinliğin yapıldığı Kültür Merkezi’ne saldırdı. Ancak orada bulunan canların direnişiyle püskürtüldüler. Şeriatçı-yobaz katil sürüsü nefret saçarak, sloganlar ve tekbirler eşliğinde otele yönelip güvenlik güçlerinin gözleri önünde bu barbarca katliamı gerçekleştirdiler.”

Açıklamanın devamında katillerin korunup kollandığına değinerek katliamların sürdüğü şu şekilde devam etti:

“Kürt halkının inkarından Roboski Katliamına, Ankara gar Katliamından, Suruç Katliamına, Diyarbakır'dan Antep'e kadar sayısını dahi unuttuğumuz katliamları yaşadık, gördük. Milyonlarca insanı açlığa ve yoksulluğa mahkûm eden bu iktidar Covid 19 pandemisini bahane ederek, insanların özel yaşam alanlarını kısıtlamıştır. Ülkede on binlerce esnaf iflas etmişken, insanlar intihar ederken AKP'nin derdi canlı müzik yasaklamaktır.”

“Karanlığa teslim olmayacağız”

AKP-MHP iktidarının nefret ve inkârcı söylemleri yaşamın her alanında sürdüğü vurgulanarak şunlar ifade edildi:

“Bu gün çok daha net görüyoruz ki o gün Madımak otelini kuşatan zihniyet, mafyalaşarak ülkeyi kuşatmış durumdadır. Bu nefret ve ötekileştirici söylemlerin bir sonucu olarak HDP İzmir il örgütüne yapılan saldırı sonucuna Deniz Poyraz katledilmiştir. Ama biz Aleviler, biz demokratlar, biz laikler, biz devrimciler, biz yurtseverler asla karanlığa teslim olmayacağız.”

Açıklama 2 Temmuz günü Sivas’ta yapılacak olan anmaya çağrı yapılarak sona erdi. Aynı zamanda 2 Temmuz 19.30’da İstanbul Emek ve Demokrasi Güçleri’nin Kadıköy İskele Meydanı’nda yapacağı açıklamaya çalışan çağrı yapıldı.

Polisin Partizan’a ait İbrahim Kaypakkaya resimlerinin olduğu flamalara tahammülsüzlüğünün dikkat çektiği eylemde “Sivas’ın ışığı sönmeyecek”, “Sivas’ı unutma unutturma”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul