Atılım gazetesinin 25. yıl etkinliği İzmir’de yasağa rağmen gerçekleştirildi.
HDP İzmir il binasındaki etkinlik öncesi binanın etrafında polis yığınağı vardı. Saat 19.00’da başlayan etkinlikte programa geçilmeden önce mücadelede şehit düşen devrimciler için saygı duruşunda bulunuldu.
Saygı duruşunun ardından Atılım Genel Yayın Yönetmeni Deniz Bakır bir konuşma yaptı. “Atılım büyük bir kavganın ürünüdür” diyen Bakır, nerede bir mücadele varsa Atılım’ın orada yer aldığını ifade etti.
ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş etkinlikte söz aldı. Gazetenin 25 yıldır kesintisiz olarak yayın hayatını sürdürdüğünü dile getiren Gümüştaş, kuruluş yıldönümlerinde kendilerini yalnız bırakmayan dost kurumları selamladı. Devrimci ve özgür basının bu coğrafyada hayata adım atması ve varlığını sürdürmesinin zorluklarını bildiklerini ifade eden Gümüştaş, “Bombalamalardan yargısız infazlara, gözaltılardan onlarca yıllık hapis cezalarına, tutsaklıktan sürgünlüğe uzanan birçok bedelle tarihe iz bırakıyoruz” dedi.
Atılım gazetesinin yayın hayatına başladığı 8 Ekim 1994’den bugüne birçok zorluğa göğüs gerdiğini sözlerine ekleyen Gümüştaş “Hem ezilenlerin direnişini sayfalarına taşıdı hem de kendisi doğrudan direnişin adı oldu. Bu direniş maya tuttu ki, 25 yıldır her hafta okurlarıyla buluşabildi. Onlara devrimci yorumun, sosyalist bilincin ve yeni bir dünya özleminin ışığını taşımayı başardı. Bu anlamıyla Atılım emekçileri olarak bu onurlu yürüyüşün bir parçası olduğumuz için elbette ki çok gururluyuz ve mutluyuz” diye belirtti.
HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni “25 yıl demek 25 yıllık tarih demektir” diyerek Atılım’ı var eden devrimcileri, komünistleri selamladı. Faşizmin baskı ve zor politikalarına değinen Çepni “Faşizm koşullarında hem tarihimizden besleniyoruz hem de direniş geleneğini yarına taşıyoruz” diyerek birleşik mücadele vurgusu yaptı.
Yüksekdağ’ın mesajı okundu: “Atılım sadece bir gazete değil”
Kandıra Cezaevi’nde bulunan HDP’nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ da geceye bir mesaj gönderdi. Yüksekdağ’ın mesajını Etkin Haber Ajansı (ETHA) editörü İsminaz Temel okudu. “Bugün bir hapishane köşesinden dönüp 25 yıl öncesine baktığımda, büyük anlamların, kavgaların, geleceğe açılan kapıların tam ortasında boy veren Atılım’ı görüyorum” diyen Yüksekdağ, mektubunda Atılım’ı sadece bir gazete olarak görmemek gerektiğini belirterek şunları ifade etti:
“O, kendi tarihini yazanların defteri-kalemidir, hafızasıdır, yaşama bakış açısıdır, misyonudur ve hepsinden önemlisi bütün bunlar için direnişin, sürekliliğin adıdır, adresidir. Atılım 1994’te egemenlerin saldırılarının keskin, alternatif söze düşmanlığın güçlü olduğu bir dönemde; basına yönelik yasak, sansür, tutuklama, bombalama, infaz etme saldırılarının pik yaptığı bir dönemde yayın hayatına başladı.”
Mektubunda bu dönemde saldırıların ‘90’lı yıllara rahmet okutacak düzeye geldiğini ifade eden Yüksekdağ, “Atılım’ın 25 yıl önce ektiği ve geçen yarım asır boyunca büyüttüğü fikir, toplumları ve taşıdığı politik çizgiyi, şimdi yaşamın ve büyük insanlık mücadelesinin kazanımlarıyla taçlandırıyor” ifadelerini kullandı.
Yüksekdağ Atılım’ın cezaevinde yasaklandığına da değindiği mektubunu “Geçmişten bugüne kendi tarihini ateşler ortasında yazanlar, atılım hikayeleri ve hareketiyle geleceğe ayak basanlar kazanacaktır. Bir kez daha; iyi ki varsın Atılım! Büyük insanlığın, emeğin, özgürlüğün, bilinci ve ruhu bereketli topraklarda dolansın, sözümüz şanlı bir bayrak gibi dalgalansın diye, varlığın kutlu olsun” ifadeleriyle sonlandırdı.
Konuşmalardan sonra cezaevlerinden gelen mesajlar okunarak devam eden etkinlik Vardiya müzik grubunun söylediği marşlar ile son buldu.
Etkinliğe BDSP’nin yanı sıra birçok dernek, kurum ve HDP il ve ilçe yöneticileri katıldı.
Kızıl Bayrak / İzmir