İzmir’de 9. yargı paketine tepki

İzmir Kadın Platformu, 9. yargı paketiyle “makbul kadın” yaratılmak istendiğini ve buna karşı mücadeleyi büyüteceklerini söyledi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Temmuz 2024
  • 12:30

İzmir Kadın Platformu, kadın haklarına dair saldırılar içeren 9. Yargı Paketi’ni protesto etmek ve geri çekilmesini istemek amacıyla Karşıyaka İskelesi’nde 19 Temmuz Cuma günü eylem yaptı.

“Kadınlar yargı paketine sığmaz. 9. Yargı Paketi’ni geri çek” pankartı açılan eylemde konuşan Didar Gül, AKP-MHP iktidarının seçim yenilgisinin ardından saldırı konseptini derinleştirdiğini söyleyerek, içine girdiği devlet krizinden toplumun tüm kesimine saldırarak çıkmak istediğini belirtti. 

Kadınların 9. Yargı Paketi ile yeni bir saldırı ile karşı karşıya olduğu belirtilen açıklamada şunlar denildi:

“9'ncu Yargı Paketi ailenin korunması ve güçlendirilmesi adı altında, Erdoğan'ın sunum bölümünü yazdığı 73 sayfalık broşürle başlayan ve kadınların toplumsal yaşama katılmasının engellenmesi amacı ile yapılan planın bir parçası. Kadının sadece aile ile tariflenmesi ile bir kimliksizleştirme savaşı veriyor. Yaşlı bakımı, çocuk bakımı, evde üretim yapabileceği meslekler ile kadını eve hapsederek makbul kadını yaratmaya çalışıyor.”  

Düzenlemeyle “Soyadında eşitlik” hakkına saldırıldığı belirtilerek şunlar vurgulandı:

“Kadınların hangi soyadını kullanacaklarına dair kararı verme hakkını elimizden almaya çalışıyorlar. Kadınların evlendikten sonra kendi soyadını tek olarak ya da erkeğin soyadı ile birlikte kullanma hakkını , 'anne babasının soyadının farklı olmasının çocuğun ruhsal sağlığını etkileyeceği' gerekçesiyle ellerinden alarak ve kadının, erkeğin soyadını kullanmasını zorunlu kılarak; kadının erkeğe eklemlenmiş, kimliksizleşmiş bir varlık olmasını amaçlıyorlar.”

Kadın mücadelesinin zapturapt altına alınmaya çalışıldığına işaret edilen açıklamada son olarak şunlar ifade edildi:

“Sokakta mücadele ederek kazandığımız hiçbir hakkı savunmaktan vazgeçmeyeceğiz. 'Soyadında eşitlik' hakkı bizim ve vazgeçmeye niyetli değiliz. Kadın düşmanı politikalarınıza karşı sokakta örgütlü gücümüzle cevap vermeye devam edeceğiz."