İstismar failleri serbest

Çanakkale’de çocuk istismarı faili üvey baba ilk duruşmada tahliye edilirken, Konya’da iki çocuğunu istismardan yargılanan baba "delil yetersizliği"nden beraat etti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Temmuz 2021
  • 10:20

Kadın ve çocuk düşmanı AKP-MHP iktidarının cezasızlık politikaları sonucu çocuklar istismara uğrarken failleri ya serbest kalıyor ya da beraat ediyor. Yargı paketinde istismar durumlarında “somut delil” arama şartı tartışıldığı sıralarda Konya ve Çanakkale’de iki istismar faili serbest kaldı.

İstismar günlükte açığa çıktı

Kübra Köklü’nün Cumhuriyet’te yer alan haberine göre Çanakkale’de 10 yaşındaki ikiz kız kardeşin tuttuğu günlük uğradıkları cinsel istismarı ortaya çıkardı. Çocukları istismar ettiği öne sürülen üvey baba G.A (43)., üvey abi U.A (17), arkadaşı S.B (17) ve istismara göz yumduğu iddia edilen anne B.T, hakkında dava açıldı. Tutuklu yargılanan üvey baba G. A., ilk duruşmada tahliye edildi.

Dava dosyasında yer alan bilgilere göre Çanakkale’de babalarından ayrıldıktan sonra G.A. (43) ile evlenen anneleriyle birlikte Çanakkale’de yaşayan ikiz kardeşler, tatil için İzmir’de yaşayan babalarının yanına gittiklerinde cinsel istismara maruz kaldıklarını anlattı. İkizlerin günlüklerini okuyan halaları, çocukların 2017 ile 2020 yılları arasında üvey baba G.A. (43), üvey abi U.A. (17) ve arkadaşı S.B’nin (17) istismarına uğradıklarını, annelerinin de duruma göz yumduğunu detaylarıyla anlattıklarını fark etti.

Çocukların ifadesi doğrultusunda gözaltına alınan üvey baba G. A tutuklandı, anne B.T., üvey abi U.A ve arkadaşı S.B. ise serbest bırakıldı. 

UCIM Hukuk Koordinatörü Yeşim Aydın tahliye kararına tepki göstererek şunları ifade etti:

“Annesinin erkek arkadaşı dahil olmak üzere birden fazla kişinin istismarına maruz kalan ikiz çocuklarımızın dosyasını soruşturma aşamasından beri takip ediyoruz. İlk celse katılma talebimizi de sunduk. Sayın heyet taleplerimizi reddettiği gibi tutuklu tek sanığı da serbest bıraktı. Çocuklar susmasın konuşsun diyoruz ama çocuklarımızın arkasında durmuyoruz. Tahliye kararını hukuki facia olarak yorumluyoruz. Davanın takipçisiyiz.”

Delil yetersizliğinden beraat

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre, Konya’nın Seydişehir ilçesinde 2019 yılında 13 yaşında kız çocuğu ile 15 yaşındaki ağabeyi babaları tarafından cinsel istismara maruz kaldı. Çocukların olayı anneleri Z.K’ye anlatması ardından şikayetçi olan anne, hukuk mücadelesi vermeye başladı. 

Başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanan A.K. hakkında, “çocuğun nitelikli cinsel istismarı, cinsel amaçla kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, çocuğun cinsel istismarı” suçlarından dava açıldı. 2 çocuk da çocuk esirgeme kurumlarına yerleştirildi.

Seydişehir Ağır Ceza Mahkemesi'nde daha önceki duruşmalarda sanık A.K, suçlamaları kabul etmeyip, eşinin kendisine iftira attığını öne sürdü. Yapılan yargılamada A.K, “çocuğun nitelikli cinsel istismarı”, “cinsel amaçla kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçlarından toplam 43 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Davaya çocukların haklarını korumak amaçlı katılan Saadet öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği (UCİM) avukatları, takdir indirim sebebiyle dosyayı istinafa götüreceklerini açıklarken, A.K'nin avukatı da dosyayı istinafa taşıdı.

Konya Bölge Adliye Mahkemesi 7'nci Ceza Dairesi'nde ele alınan dava dosyasında, A.K., kendisine komplo kurulduğunu savunarak beraatini istedi. Heyet, davada şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı delil elde edilemediği iddiasıyla yerel mahkemenin verdiği kararı bozdu ve A.K'nın üzerine atılı suçlardan ayrı ayrı beraatine karar verdi.