İstanbul’da İkizdere için eylem

İDEF, İkizdere’de yapılacak taş ocağına karşı İstanbul’da basın açıklaması gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 25 Mayıs 2021
  • 21:16

İkizdere Dernekler Federasyonu (İDEF) Kadıköy’de İkizdere ile dayanışma açıklaması gerçekleştirdi.

Rize’nin İkizdere ilçesinde yapılmak istenen taş ocağına karşı düzenlenen eylemde, direnişin 35 gündür devam ettiği belirtilerek vadinin pek çok canlının yaşam alanı olduğu ifade edildi. Açıklamanın devamında şunlar söylendi:

“Bizim başımıza gelen şirketlerin sorgusuz sualsiz, ayarsız keyfi hak ve imtiyazlarla doğal yaşam alanlarına saldırmasının son örneğidir. Bu ayarsız güçlere karşı verdiğimiz mücadele kamuoyu vicdanında yankı buldu. Biz kaybedersek herkes kaybeder dedik. Kazandığını sananlarda kaybeder dedik, hala da aynı sözümüzü ifade ediyoruz. İkizdere de kaybedersek bu ayarsız güçleri nerede durduracağız. Bugün burada, yarın başka bir yerde başka bir doğal yaşam alanı aynı riski yaşayacak. Buna bir dur denmesi gerekiyor. İkizdere de bizler sadece bir taş ocağına karşı değil ama önü arkası hukuksuz, keyfi kararlara da itiraz ediyoruz. Yaptığımız hakkı hukuku göstermek, hukuksuzluğu ifşa etmektir.”

“Bu bizim haklı davamız”

Direnişin başından beri direnenlerin türlü saldırılarla karşı karşıya kaldığı belirtilerek “Bu direnişin başından beri bizler, her türlü haksız ithamlara, yaftalamaya rağmen geri adım atmadık atmayacağız da... Çünkü, bu bizim haklı davamızdır. Küresel ısınma ile iklim değişikliğinin yaşandığı bu yüzyılda İkizdere vadisi gibi vadiler can suyu olacak vadilerdir. UNESCO’nun kesinlikle koruması gereken 53. Vadisi olan İkizdere’yi yok edecek bu projeye sonuna kadar karşı duracağız” denildi.

Açıklamada, devam eden direniş süreci madde madde şöyle aktarıldı:

“1. Yürütmeyi durdurma kararı için hukuki süreçler devam ediyor. 

2. Sosyal medya kanallarıyla her gün alanda yaşananlar aktarılıyor. 

3. Oluşturduğumuz basın medya grubu ile kamuoyuna doğru bilgi aktarımı yapılıyor. 

4. Aktif olarak sosyal medya hesaplarımız ile tüm Türkiye’ye sesimizi duyuruyoruz. , 

5. Türkiye’nin önde gelen Dernek, vakıf ve sivil toplum kuruluşları ile görüşmelerimiz devam ediyor. Davamızı yakından takip ediyorlar. 

6. Siyasi bir çatı altında hiç olmadık. Buna istinaden pek çok siyasi parti temsilcileri bizzat alanda desteklerini göstermek için yanımıza geldi, gelmeye de devam ediyor. Davayı destekliyorlar. Bizi dinliyorlar. Hepimizin tek derdi: ‘İkizdere taş ocağı olmasın.’ 

7. TBMM’de ve ilgili mercilerde sesimizi duyurmaya devam ediyoruz.”

Herkese dayanışma çağrısı yapılarak açıklama sona erdi.