İstanbul’da basın toplantısı: “Cenazelerimiz teslim edilsin”

Dersim’de ölümsüzleşen dört devrimci için İstanbul’da İHD’de basın toplantısı gerçekleştirildi. Basın toplantısında “Cenazelerimiz teslim edilsin, DNA işkencesine son verilsin” denildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 09 Ekim 2020
  • 14:00

İnsan Hakları Derneği’nde Dersim’de ölümsüzleşen dört devrimci için basın toplantısı gerçekleştirildi. Basın toplantısında açıklamayı Partizan Şehit ve Tutsak Aileleri temsilcisi okudu. Yapılan açıklamada devrimci, yurtsever güçlere yönelik saldırının cenazeler üzerinden devam ettiği ifade edilerek şunlar belirtildi:

“Adli Tıp Kurumları, doğrudan İçişleri Bakanlığı’nın yönlendirmesiyle psikolojik savaşın bir aracı haline getirilmiş, haklı mücadeleler karşısında bir baskı ve savaş aygıtına dönüştürülmüş durumdadır. Bu sadece son gerilla cenazelerinde ortaya çıkan bir gerçeklik değil özellikle son yıllarda onlarca, yüzlerce örneği bulunan sistematik bir baskı ve işkence politikasıdır” 

Açıklamada cenazelerin kimliklerinin İçişleri Bakanlığı tarafından açıklanmasına rağmen ATK’lar aracılığıyla kimlik tespiti dayatıldığı ifade edilirken, “İçişleri Bakanlığı kimlikleri neye göre açıklıyor? Cenazelerin kimlik tespiti yapıldıktan sonra işkence mi yapılıyor?” soruları soruldu.

Yapılan açıklamanın ardından, öldürülen devrimcilerden Ali Kemal Yılmaz’ın babası Hüseyin Yılmaz bir konuşma gerçekleştirildi. Yılmaz, 2018 yılında da yine DNA verdiklerini ve “cenazeniz olabilir” denildiğini belirtirken, cenazelerin teslim edilme sürecinin bir işkenceye dönüştürüldüğünü ifade etti.

Hüseyin Yılmaz’ın ardından, öldürülen devrimcilerden Erol Volkan İldem’in babası Kemal İldem’de bir konuşma gerçekleştirerek, bu sürecin bir yıldırma politikasına dönüştürüldüğünü ifade etti.

Ailelerin ardından bir konuşma yapan HDP İstanbul Milletvekili Dilşat Canbaz Kaya, 90’lardan bu yana cenazelere yönelik bir saldırı politikası işletildiğini belirterek, bugün de gerilla cenazelerine katıldıkları için 20 ESP’linin gözaltına alındığını belirtti. Canbaz, “cenazelerimize katılacağız, bunun için gözaltına alınacaksak alınırız” ifadelerini kullandı.

ANYAKAY-DER temsilcisi Şehmuz Işık konuşmasında “biz çocuklarımıza sahip çıkacağız, hiçbir aileye bu işkenceler çektirilmemelidir” dedi.

TAYADLI Aileler adına konuşan Mehmet Güvel’de bu süreçte böylesi bir dayanışmanın önemli olduğunu vurguladı.

Basın toplantısı, cenazelerin ailelere teslim edilmesi çağrısı ile sona erdi.