Güney Afrika'nın Cape Town kenti, bulunduğumuz çağda içme suyunun tükendiği ilk büyük kent olurken bu tehlike Cape Town ile sınırlı değil. İstanbul’un da içerisinde olduğu 11 büyük kent su kıtlığı tehlikesiyle karşı karşıya.
BBC Türkçe’nin haberine göre, dünyanın yüzde 70’inin suyla kaplı olmasına rağmen sadece yüzde 3’ünün tatlı su olduğuna dikkat çekiliyor. Bir milyarı aşkın kişi temiz içme suyuna ulaşamıyor ve 2,7 milyar kişi yılın en az bir ayında su sıkıntısı çekiyor.
2014'te dünyanın en büyük 500 kentinde yapılan araştırmaya göre, bu kentlerin dörtte biri Birleşmiş Milletler’in “su stresi” diye tanımladığı durumla karşı karşıya. Yıllık içme suyunun kişi başına 1.700 metreküpün altına düştüğü duruma su stresi deniyor.
Birleşmiş Milletler'in onayladığı uzman araştırmalarına göre, dünyada su talebi 2030 itibariyle arzın yüzde 40’ının üzerine çıkacak. Bunda iklim değişimi, insanların faaliyetleri ve nüfus artışının rol oynadığı ileri sürülüyor.
İstanbul’da su rezervi yüzde 30’un altına düştü
Türkiye’de resmi verilere göre, 2016’dan bu yana teknik olarak su stresi yaşanıyor. Yerel uzmanlar durumun 2030 itibarıyla kötüleşip, su kıtlığı yaşanabileceği uyarısında bulunuyor. Geçtiğimiz yıllarda İstanbul gibi yoğun nüfuslu kentler, yaz aylarında su sıkıntısı yaşamaya başladı. Şehrin su rezervleri 2014’ün başlarında kapasitenin yüzde 30’unun altına düştü.
Brezilya’nın Sao Paulo kenti, Hindistan'ın Bangalore kenti, Çin’in başkenti Pekin, Mısır’ın başkenti Kahire, Endonezya’nın başkenti Cakarta, Rusya’nın başkenti Moskova, Meksika’nın başkenti Mexico City, İngiltere’nin başkenti Londra, Japonya'nın başkenti Tokyo, ABD’nin Florida eyaletindeki Miami kenti de içme suyu rezervlerinin tükenmesiyle karşı karşıya olan kentler arasında sıralanıyor.
Mevcut koşullarda 2025-2030 yılarında bu kentlerde su sıkıntısının ciddi boyutlara ulaşacağını tahmin eden uzmanlar, su sorunun kuraklığın yanı sıra içme suyu rezervlerinin kirletilmesinden de kaynaklandığına dikkat çekiyorlar.