Yunanistan merkezli hukuk örgütü Legal Centre Lesvos ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İzmir Şubesi, Türkiye’den Yunanistan’a geçtikten sonra işkenceyle katledilen Barış Büyüksu’nun ölümü üzerine basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda konuşan ÇHD’li Avukat Nergis Tuba Aslan, Büyüksu’nun 22 Ekim 2022’de Bodrum açıklarında 15 Filistinli göçmenle beraber yelkensiz bir sal içinde bulunduğunu belirtti.
Aslan, Büyüksu’nun yaşamını yitirmesi üzerine Bodrum Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen ceza soruşturması kapsamında aynı salda bulunan Filistinli göçmenin ifadesinden yola çıkarak şunları söyledi:
"Tanık ifadelerine göre, Barış, Kos Adası’nda kaba dayak ve elektrik yoluyla işkenceye maruz kalmıştır. Adli Tıp Raporu da tanık beyanlarını doğrular içeriktedir. Raporda Büyüksu’nun ölüm sebebinin ‘genel beden travmasına bağlı çoklu kot kırıkları ve yaygın yumuşak iç doku kanaması’ olduğu belirtilmiştir."
Ailenin başvurusu üzerine hukuki süreci yürüttüklerini belirten Aslan, Büyüksu’nun dosyasının Yunanistan Dışişlerine ulaşıp ulaşmadığı tespit edemediklerini belirterek "iki devlet bürokrasisi arasında arafta kaldığını" ifade etti.
Aslan’ın ardından söz alan Büyüksu’nun ablası Dilan Bıyık şunları söyledi:
"Bu bir vahşettir. Bir yıldır aile olarak adalet arayışı içindeyiz. Bu tıkanmış bürokrasiye bir çözüm bulun ve dosyamızı bize verin. Biz bunun arkasını bırakmayacağız. Yeterince acı çekti, artık rahat uyumasını istiyorum. Ağabeyimin dosyasının bizimle paylaşılmasını istiyoruz. Yoksa AİHM’e gitmeyi düşünüyoruz. Barış’ın dosyası tozlu raflarda olmayacak. O tozlu rafları aşındırmayı çok iyi biliyoruz. Annemin pamuklara sarmaya kıyamadığı evladını, pamuklarla iyileştirilemeyecek yaralarla gönderdiler."
Legal Centre Lesvos temsilcisi avukat Vicky Aggelidou da Yunanistan’ın göçmenlere saldırılarına bir yenisini eklediğini şöyle anlattı:
"Dava dosyasına göz attığımız anda Barış’ın yaşadıklarının Yunanistan’da sıkça görülen geri itme vakalarına benzer nitelikte olduğunu anladık. Yunanistan hükümeti geri itme vakalarını inkar etmektedir. Fakat Yunanistan Avrupa Birliği‘nin göz yummasıyla bu yasadışı faaliyetleri yürüttüğü defalarca delillerle ortaya konulmuştur. Sürekli denemelerimize karşılık Barış’ın dosyasının Yunanistan’da nerede olduğunu bulabilmiş değiliz. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın farklı departmanlarına defalarca e-posta göndermiş olmamıza rağmen ne yazık ki dosyanın içeriğine dair bilgi edinemedik. Geçen hafta ise Yunanistan Dışişlerinin sorumlu mevkilerince ilk defa net bir şekilde bilgilendirildik. Kurum bize Türkiye’nin Atina Büyükelçiliğinden nota aldığını ve bu notanın içeriğinde Barış’ın davasına dair aktif bir soruşturma olup olmadığının sorulduğu iletildi. Yunanistan Dışişlerinin buna cevabı ise, Barış Büyüksu isminde bir Türkiye vatandaşının Yunanistan’a girişinin olmadığını ve herhangi bir kurumda kaydının bulunmadığı yönünde oldu.”