“İnsanlık onuru işkenceyi yenecek”

ÇHD İşkenceyle Mücadele Komisyonu, Eda Kaya'nın gözaltında gördüğü işkenceye ilişkin yaptığı açıklamada işkencenin cezasız kalmaması için mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 23 Aralık 2023
  • 08:55

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İşkenceyle Mücadele Komisyonu, müvekkilleri Eda Kaya'nın 30 Kasım'da gözaltına alınarak gözaltında gördüğü işkence hakkında Beyoğlu'nda bulunan Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi.

Basın metnini okuyan avukat Büşra Altunoluk, 30 Kasım'da Çağlayan Adliyesi önünden gözaltına alınan Eda Kaya'nın ilk olarak Zekeriyaköy Jandarma Komutanlığına, sonrasında ise Maslak İl Jandarma Komutanlığına götürüldüğünü söyledi.

Bu süreçte Kaya'nın avukatlarına dosyada kısıtlılık kararı olduğunun ve Kaya'nın Maslak'ta olmadığının söylendiğini aktaran Altunoluk, Kaya'nın bir geceyi gözaltında geçirdikten sonra 1 Aralık'ta Maslak İl Jandarma Komutanlığı'nda kendisini istihbaratçı olarak tanıtan ve 2022'nin temmuz ayında gözaltına alınıp tutuklandığı zaman yine kendisine şantaj yapan kişi tarafından cinsel tacize maruz bırakıldığını söyledi.

Altunoluk, şöyle devam etti:

“Kendisini istihbaratçı olarak tanıtan ve ilk olarak Eda Kaya'ya sinkaflı küfürler ederek, şantaj yaparak, tecavüz etmekle tehdit ederek onu işbirlikçileştirmeye çalışan kişi; istediği sonucu alamayınca Eda'nın saçlarına, bacaklarına ve göğüslerine dokunmuştur. Eda Kaya'nın tepki göstermesi ve slogan atmaya devam etmesi üzerine odadan ayrılmak zorunda kalan işkenceci şahıs, 'Senin peşini hiç bırakmayacağım, gelecek sefere daha farklı görüşeceğiz' gibi ifadelerle tehditlerini sürdürmüştür. Yine bu şahıs; Eda'ya, sıranın kardeşi Seda Kaya'ya geldiğini ve ondan sonra diğer aile üyelerine de gideceklerini söylemiştir.”

Bu şahsın istediği gibi karakola girip çıkabilecek yetkide olduğunu ve müvekkillerinin hayatlarının risk altında olduğunu vurgulayan Altunoluk, bu durumun takipçisi olacaklarının altını çizdi.

Son dönemde mücadele içerisinde yer alan kişileri ajanlaştırma amacıyla ortaya konan ve artarak devam eden fiziksel ve psikolojik işkencenin devrimcilere, toplumsal muhalefete karşı kullanılmasının normalleştirilmeye çalışıldığını belirten Altunoluk, şu ifadeleri kullandı:

“ÇHD İşkenceyle Mücadele Komisyonu olarak; siyasal iktidar tarafından uygulanan ve devrimci, demokratları tecrit etme, imha etme amacını taşıyan politikanın bir parçası olan psikolojik ve fiziki işkencenin tam karşısında durduğumuzu ilan ediyor; işlenilen hiçbir suçun cezasız kalmaması için, bir daha hiçbir insana cinsel tacizde bulunamamaları için mücadele edeceğimizin sözünü veriyoruz. Açıklamamızı bitirirken, işkence suçunun insanlığa karşı bir suç olduğunu ve işkence suçunda zaman aşımının olmadığını bir kez daha bu şantaj, tehdit ve cinsel tacizleri yapan işkencecilere hatırlatıyoruz.”