İnsan hakları savunucularına 7 gün gözaltı

Büyükada’da gözaltına alınan insan hakları savunucuları ayrı karakollarda tutulurken 7 günlük gözaltı süresi dayatıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 07 Temmuz 2017
  • 09:26

İstanbul Büyükada’da insan hakları savunucularının korunması kapsamında meslek içi eğitim toplantıları yapan 10 kişi 5 Temmuz Çarşamba günü gözaltına alınmıştı.

Gözaltı süresi 7 gün

Avukat Bahri Belen, “ihbar” olduğu gerekçesi ile gözaltına alınan Yurttaşlar Derneği’nden Av. Nalan Erkem ve Özlem Dalkıran, Kadın Koalisyonu’ndan İlknur Üstün, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser, İnsan Hakları Gündemi Derneği’nden Günal Kurşun ve Veli Acu, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği’nden Nejat Taştan, eski Mazlum Der'li Av. Şeyhmus Özbekli ile toplantılara moderatörlük yapan Ali Garawi için 7 gün gözaltı süresi dayatıldığını söyledi.

Uluslararası Af Örgütü’nden yazılı açıklama

İnsan hakları savunucularına yönelen gözaltı saldırısı karşısında başta insan hakları örgütleri olmak üzere pek çok sivil toplum kuruluşundan tepkiler yükselirken Uluslararası Af Örgütü, Genel Sekreteri Salil Shetty imzalı yazılı açıklama yayınladı.

Gözaltı saldırısından kaynaklı “müthiş bir rahatsızlık ve öfke duyulduğunun” ifade edildiği açıklamada, “İdil Eser ile diğer insan hakları savunucularının kimse ile görüştürülmeden gözaltında tutulmaları, abes bir suistimaldir ve ülkede insan hakları aktivistlerinin karşı karşıya bulunduğu riskli durumu göstermektedir. İdil Eser ve beraberinde gözaltına alınanlar derhal ve koşulsuz serbest bırakılmalıdır” denildi. Açıklamada ayrıca G20 toplantısında bulunan “dünya liderlerine” çağrı yapılarak “Şimdi Cumhurbaşkanı Erdoğan da aralarındayken, bu durumu kararlılıkla gündeme getirmelerinin ve hâlihazırda parmaklıklar arkasında olan tüm insan hakları savunucularının serbest bırakılması için çağrıda bulunmalarının tam zamanı” ifadeleri yer aldı.

Ayrı karakollarda tutuluyorlar

“Gizlilik” kararı nedeniyle gözaltına alınan insan hakları savunucularının yakınlarına dahi haber ve bilgi verilmezken 10 kişinin hangi karakollarda tutulduğu ancak dün öğrenilebilmişti. Gözaltındaki 12 kişinin telefon haklarını kullanması ile İstanbul’un Anadolu yakasında ayrı karakollarda tutuldukları öğrenildi.