1994 yılında gözaltına alındıktan sonra devletin çeşitli saldırı aygıtlarıyla işkenceye maruz kalan, daha sonra da “bölücü faaliyetlerde bulunduğu” iddiasıyla müebbet hapis cezasına çarptırılan İlhan Çomak’ın AİHM kararıyla yeniden yargılandığı dava bugün görüldü. Çağlayan Adliyesi’ndeki 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada mahkeme heyeti, tutukluluğun devamına karar vererek davayı 1 Haziran’a ertelendi.
22 yıldır tutuklu bulunan İlhan Çomak’ın yeniden yargılanmaya başladığı dava bugün Çağlayan Adliyesi’nde 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya ÖHD ve ÇHD üyesi avukatların yanı sıra sanatçılar, HDP ve CHP’li milletvekilleri ve çeşitli STK’lar da katıldı.
Mahkemede Çomak’ın savunması alınırken, 22 yıllık süreçte devletin uyguladığı kirli yöntemler bir kez daha gözler önüne serildi. 26 Ağustos ve 13 Eylül 1994 tarihleri arasındaki gözaltı sürecine dair Çomak şu ifadeleri kullandı: “Filistin askısından, ters ve düz askıya, falakaya yatırma, elektrik vermeden, tazyikli su ve günlerce uyutulmama gibi bilinen bütün işkencelere maruz kaldım. Ablam ve ağabeyim de aynı dönem gözaltındaydı. Polisler ağabeyimi öldüreceklerini, ablama tecavüz edeceklerini söylediler. Aradan geçen 22 yıla rağmen işkence izleri hala kolumda duruyor.”
Devamında kendisine yönelik “orman yakma” iddiasının da olduğu çeşitli suçlamalara dair ifade veren Çomak, “21 yaşında hapse girdim 43 yaşındayım gerçekten yapmadığım olaylardan dolayı tutukluyum. Buna artık hakkıyla bir nokta konulmasını istiyorum. Sadece adalet istiyorum özgürlüğümü istiyorum ve artık şiirlerimi dışarda yazmak istiyorum” dedi.
“Yargılamadaki adaletsizlik devam ediyor”
Çomak’ın ardından avukat Fırat Aydınkaya söz alarak “yeniden yargılama” kararı verildiğini ama duruşmanın aynı deliller ve iddialarla devam ettiğine dikkat çekerek, yargılamadaki adaletsizliğin devam ettiğini belirtti. İlhan Çomak hakkında hazırlanan fezlekenin sorumlusu polis Reşat Altay’ın Dink cinayeti sonrasında Trabzon Emniyet Müdürlüğü görevinden alındığını da hatırlatan Aydınkaya, AİHM’in almış olduğu “yeniden ve adil yargılama” kararına uyulması doğrultusunda çeşitli taleplerini sıraladı. Mahkeme heyeti verdiği aranın ardından, Çomak’ın tahliyesinin de aralarında olduğu taleplerle ilgili kararını açıkladı.
Çomak’ın tahliyesi talebi reddedilerek mahkeme 1 Haziran tarihine ertelendi.