İHD: Yeter! İnkara son!

İnsan Hakları Derneği (İHD) Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyonu, düzenlediği basın toplantısında “Ermeni Soykırımı tanı, af dile, tazmin et” çağrısında bulundu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 24 Nisan 2023
  • 21:15

İnsan Hakları Derneği (İHD) Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon, Ermeni Soykırımı’nın 108’inci yılında Ankara, İstanbul ve Adana’da dernek binasında basın toplantısı düzenledi.

Basın açıklamaları polis tarafından yasaklandığı ve dernek binaları ablukaya alındığı için açıklamalar toplantı olarak yapıldı.

“Ermeni Soykırımı tanı, af dile, tazmin et”, “Adalet ve hakikat için 108 yıllık inkar Ermeni Soykırımı ile yüzleş” ve “Adalet ve hakikat için yüzleşmeye davet” yazılı pankartın asıldığı toplantılarda komisyon adına ortak açıklamalar okundu.

Birinci Dünya Savaşı’nın hemen öncesinde, İstanbul Ermeni Patrikhanesi’nin verilerine göre, Osmanlı İmparatorluğu’nda yaklaşık 2 milyon Ermeni yaşadığı hatırlatılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“1915’te başlayan soykırım ve sonrasında, hatta Cumhuriyet dönemindeki politikalar sonucunda bu yerleşim yerlerinden geriye hiçbiri kalmadı. Kalanlar artık Ermeni yerleşimi değildi. 50 bin civarında olduğu tahmin edilen bugünkü Ermeni nüfusu, en yoğun olarak İstanbul olmak üzere, büyük çoğunlukla üç büyük şehre dağılmış olarak yaşıyor. Devlet Ermenileri imha etmekle kalmadı. İzlerini de sildi. Bugün Ermenilerin yoğun olarak yaşadığı yerlerde onlardan iz bulamazsınız. Kiliseler doğa koşullarının tahribine bırakılmakla kalmadı, topa tutularak, dinamitlenerek yıkıldı. Anadolu’daki okulların hiçbiri artık yok. Soykırımda sadece insanlar kitleler halinde katledilmedi, okulları, kiliseleri, mezarlıkları, manastırları, işyerleri ile tüm bir toplumsal doku yok edildi. 1915’te başlayan süreçte Anadolu’nun diğer Hıristiyan halkları, Süryaniler ve Rumlar da soykırıma uğratıldı.”

“Devlet eliyle gerçekleştirilen en kitlesel insan hakları ihlali”

Açıklamada şöyle devam edildi:

“Biz, insan hakları savunucuları diyoruz ki, soykırım bir politika, bir diplomasi, bir uluslararası ilişkiler konusuna indirgenemez. Soykırımın her şeyden, ama her şeyden önce devlet eliyle gerçekleştirilen en kitlesel insan hakları ihlali olduğu unutulamaz.

İnkâr en kapsamlı, en etkili, en kalıcı, en yaygın insan hakları ihlalidir, çünkü çarpan etkisiyle çoğalan sayısız insan hakları ihlaline kaynaklık eder, teşvik eder, cesaretlendirir.

Soykırım sonucu anayurtlarından kopartılıp dünyanın dört bir yanına dağılmış Ermenilerin uğradıkları, hesaba d, sayıya da gelmeyecek kadar büyük kayıplarının telafisine yönelik talep, istek ve dileklerine yanıt verilmelidir. İnkâr, böyle bir telafi ve adaletin yerine gelmesi sürecinin de önünde engeldir. Bu yüzden yıllardır bir çağrı yapıyoruz: Soykırım, Tanı, Af Dile, Tazmin et!”

Panele valilik yasağı

HDK Ankara İl Meclisi’nin düzenlemek istediği “Unutma Yüzleş, 1915” başlıklı paneli Ankara Valiliği tarafından yasaklandı.  

HDK Ankara İl Eş Sözcülüğü yasaklamaya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada şunlar ifade edildi:

“Yasaklama kararını kınıyoruz. Tamamen ifade özgürlüğü kapsamında maddi gerçeğin ortaya çıkmasına ışık tutacak bilimsel bir panelin sosyal medyada halkı kin ve düşmanlığa, şiddete davet eden çağrılar yapılmaktadır. Ayrıca, suç işlemeye yönelik bu çağrılar başta Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ve başkaca kişilerce yaygınlaştırılmaktadır. Bu kişilerce yaratılmaya çalışılan provokasyonlarının önüne geçmek adına düzenleyeceğimiz ‘Unutma Yüzleş 1915’ panelini ileri bir tarihe erteliyoruz.”