İHD: Ermeni soykırımıyla yüzleşmemek suçtur

İHD İstanbul Şubesi 24 Nisan'da Ermeni soykırımı üzerine basın açıklamasının engellenmesini “Ermeni soykırımıyla yüzleşmemek suçtur” diyerek basın toplantısıyla protesto etti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 25 Nisan 2018
  • 13:08

Dün İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Irkçılığa ve Ayrımcılığa Karşı Komisyonu'nun Sultanahmet Meydan'ında bulunan ve 1915'te işkencehane olarak kullanılan Türk İslam Eserleri Müzesi önünde yapacağı basın açıklaması, pankart ve dövizlere el konulup, “soykırım” sözcüğü yasaklanarak engellenmiş İHD üyeleri gözaltına alınmıştı.

Bu engelleme bugün İHD İstanbul Şube binasında yapılan basın toplantısıyla protesto edildi. İHD İstanbul Şubesi Irkçılığa ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon Üyeleri Eren Keskin ve Meral Çıldır, şube başkanı Gülseren Yoleri ve dün gözaltına alınanlar arasında bulunan, şube sekreteri Leman Yurtsever'in katıldığı basın toplantısında “Ermeni soykırımını anmak değil. Bu soykırımla yüzleşmemek suçtur / İHD İstranbul Şubesi” yazılı ozalit açıldı.

Toplantıda okunan basın metninde, insanlığa karşı suçlarla mücadelede, soykırıma uğratılan halklara yaşatılan acıları unutturmamak gerektiği vurgulandı. Ermeni soykırımının başladığı 24 Nisan 1915'in yıldönümünde soykırımı hatırlatmanın bir görev olduğu belirtilen açıklama şu ifadelerle sonlandırıldı:

“Yapacağımız etkinliğe yapılan müdahale, aynı zamanda düşünce ve ifade özgürlüğümüze karşı da ağır bir saldırıdır. Anayasa ve uluslar arası insan hakları sözleşmelerinde tanımlanmış bir hak olan önceden izin almaksızın barışçıl gösteri, basın açıklaması ve benzeri etkinlikler yapma hakkımızın keyfi bir şeklide engellenmesi hak ihlalidir ve kabul edilemez.

“Bir kez daha, yaşadığımız coğrafyada soykırıma uğratılan Ermeniler, Rumlar,  Süryaniler ve Kürtlerin acılarını paylaşırken gerçek bir yüzleşme sağlanana kadar bu mücadelemize devam edeceğimizi duyuruyor, düşünce ve ifade özgürlüğümüze yönelik saldırıyı ve arkadaşlarımızın gözaltına alınmalarını protesto ediyoruz.”

İLİŞKİLİ HABERLER