İHD Çocuk Hakları Komisyonu: “Ne panzer ne bomba”

İHD Çocuk Hakları Komisyonu, Silopi’de zırhlı aracın katlettiği iki kardeş için basın açıklaması gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 12 Mayıs 2017
  • 19:47

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu, Silopi’de polisin zırhlı araçla uykularında katlettiği çocuklar Muhammed Yıldırım (7) ve Furkan Yıldırım (6) için basın açıklaması gerçekleştirdi. Galatasaray Lisesi önünde saat 19.30’da yapılması planlanan eylem, polisin “güvenlik” bahanesini öne sürmesi nedeniyle yarım saat geç başlatıldı. “Ne panzer ne bomba ne ölüm  ne savaş inadına yaşam!” pankartı açan İHD’lilerin yanına gelen sivil polisler, “alanın bariyerle çevrili olmadığını, güvenlik riski olduğunu” söyleyerek pankartı kapattırdı. Alan bariyerlerle çevrildikten sonra basın açıklaması İHD İstanbul Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu üyesi Bahar Aydemir tarafından okundu.

“Şırnak’ta son 10 yılda en az 80 çocuk öldürüldü”

Resmi olmayan verilere göre Şırnak’ta son 10 yılda en az 80 çocuğun öldürüldüğü belirtilerek başlayan açıklamada, 4 Mayıs gecesi Silopi’deki evlerine giren zırhlı aracın, Muhammed ve Furkan Yıldırım isimli çocukları öldürdüğü hatırlatıldı. Görgü tanıklarına göre, zırhlı araçla eve giren polislerin sarhoş olduğu ve savcı gelene kadar aracın çekilerek delillerin yok edildiği belirtilen açıklamada şunlar söylendi: “Ölenlerin ardından yetkili konumundaki kişilerin kullandıkları dil ve olaya yaklaşımları ile basının doğru bilgiyi iletme yükümlülüğü ayrı bir önem taşımaktadır. Yaşam hakları elinden alınan, ölüme tutsak kılınan çocukların ‘kaza, kader kurbanı’ olarak adlandırılması, ailenin cennet güzellemeleriyle teselli edilmeye çalışılması hem ailenin hem de bizim acımızı daha da arttırmaktadır. İhtiyacımız olan teselli değil, adalet ve hakikatin ortaya çıkarılmasıdır!”

Açıklamanın devamında Yıldırım kardeşlerin ölümünden başbakan, içişleri bakanı, Şırnak Valisi, Silopi İlçe Emniyet Müdürlüğü ve diğer ilgili devlet kurumlarının sorumlu olduğu belirtilerek tümünün yargılanması istendi. Açıklama temel hak ve özgürlüklerin genişletilmesi istenerek sonlandı.

Kızıl Bayrak / İstanbul