İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi bugün, gözaltında kaybedilen, faili meçhul veya yargısız infaza kurban giden kayıpların akıbetini sorarak faillerin açığa çıkartılması için eylem gerçekleştirdi. Eski Sümerbank önünde yapılan eylemde, “Kayıplar belli, failler nerede” pankartı açıldı.
Eylemde basın metnini okuyan İHD Yöneticisi Ahmet Çiçek, bu hafta gözaltına alınan ve bir daha haber alınamayan Abdo Yamık, Bahri Şimşek, Behçet Tutuş, Celal Aziz Aydoğdu, Hasan Avar, Mehmet Salih Akdeniz, Mehmet Şah Atala, Mehmet Şerif Avar, Nesrettin Yerlikaya, Ümit Taş, Turan Demir'in öyküsünü anlatacaklarını söyledi.
Diyarbakır’a bağlı Alaca Köyü'nün 1993 yılı itibariyle PKK ile TSK arasında şiddetli silahlı çatışmalara sahne olduğu bilgisini veren Çiçek, 8 Ekim 1993 tarihinde Yavuz Ertürk komutasındaki Bolu Tugay Komutanlığının jandarmayla beraber bölgede PKK gerillalarına karşı geniş çaplı bir operasyon başlattığını anlattı. Operasyonun başlamasıyla, jandarmaların Alaca Köyü’nden ve civardaki mezralardan yetişkin erkek köylüleri toplamaya başladığını aktaran Çiçek, 24-25 Ekim’e kadar süren operasyon sırasında jandarma tarafından alınan köylülerden bazılarının serbest bırakıldığını ifade etti. Gözaltına alınan Abdo Yamık, Celal Aydoğdu, Mehmet Salih Akdeniz, Behçet Tutuş, Mehmet Şerif Avar, Hasan Avar, Bahri Şimşek, Mehmet Şah Atala, Turan Demir, Nesrettin Yerlikaya ve Ümit Taş adlı 11 köylüden bir daha haber alınamadığını kaydetti.
Çiçek, kaybedilen 11 kişi hakkındaki gelişmeleri şu sözlerle vurguladı: “Köye dönüşlerin başlamasının ardından 5 Kasım 2004’te Alaca Köyü’nün Kepir Mezrası yakınlarında en az dokuz kişiye ait olduğu tespit edilen kemikler bulundu. Ailelerden alınan örneklerle yapılan DNA analizinin ardından kemiklerden bazılarının Mehmet Salih Akdeniz, Behçet Tutuş, Turan Demir, Nesrettin Yerlikaya, Mehmet Şerif Avar, Hasan Avar, Abdo Yamık ve Bahri Şimşek'e ait olduğu adli tıp raporuyla kesinleşti. Bahsi geçen on bir kişinin yakınları bazen tek tek bazen de gruplar halinde yakınlarının akıbetlerini öğrenmek için farklı il ve ilçelerdeki resmi makamlara defalarca başvurdular”
Çiçek, kayıp yakınlarının AİHM’e başvurduğunu ve devletin tazminat ödemeye mahkum edildiğini dile getirdi. 2003 yılında kaybedilen 11 köylünün bazılaırnın kemiklerinin bulıunduğunu belirtti. Çiçek son olarak şunları söyledi: “1980-1999 yılları arasında sadece bu hafta içinde bilinen, yukarıda anlattığımız insanlardan başka, Cemil Kırbayır, Ayhan Efeoğlu, Murat Güzel, Lütfiye Kaçar, Turgut Yenisoy, İzzettin Kılıç, Selim İşler, Salih Toraman, Salih Şahin, Mehmet Özlük, Hacı Özlük,Cemal Uçar, Mehmet Şah Şeker, Mehmet Koç, İdris Sökmen zorla kaybedilmişlerdi. Biz insan hakları savunucuları kayıpların akıbetlerini ve mezarlarını sormaya devam edeceğiz. Kayıplar toplumun vicdanıdır; kayıplara sahip çık. Cezasızlık son bulsun.”
BDSP’nin de destek verdiği açıklama, oturma eyleminin ardından sona erdi.
Kızıl Bayrak / İzmir