İşçi-Emekçi Mitingi'ne çağrı

Aralarında İşçi Emekçi Birliği'nin de olduğu kurum ve örgütler “Artık yeter! Emeğimiz ve haklarımız için işçi emekçi mitingi!” şiarıyla 16 Ekim’de Kartal Meydanı’nda gerçekleştireceği mitinge çağrı yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 09 Eylül 2022
  • 14:00

Aralarında İşçi Emekçi Birliği'nin de yer aldığı kurum ve örgütler, “Artık yeter! Emeğimiz ve haklarımız için işçi emekçi mitingi!” şiarıyla 16 Ekim’de Kartal Meydanı’nda gerçekleştireceği mitinge çağrı yaptı.

İstanbul Elektrik Mühendisleri Odası’nda yapılan basın toplantısında açıklamayı Meliha Kayacı okudu. “Artık yeter! Talana, yolsuzluğa ve pahalılığa dur demek için, emeğimiz ve haklarımız için birleşelim!” başlıklı açıklamada iktidar ve sermaye çevrelerinin Türkiye ekonomisinin büyümesi ile övündüğüne, ancak işçi ve emekçilerin yoksullaştığına vurgu yapıldı. Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

“AKP, Erdoğan yönetiminin izlediği ekonomik siyasetin sonucu krizdir, yüksek enflasyondur, yüksek işsizliktir. Emekçilerin alım gücünün düşmesi, yoksullaşması, ücretlerin erimesidir.

Sermayedarların ise keyfi yerinde! Bizim sırtımızdan kârlarına kâr katıyorlar!

Bankalar, şirketler tarihlerinin en yüksek kârlarını elde ediyorlar.

Merkez Bankası’ndan düşük faizle fonlanan bankalar, borçlanmaktan başka günü kurtarma şansı kalmayan emekçileri zincirlemiş olan finansal ağlarla kârlarına kâr katıyorlar. Bankaların kârları geçtiğimiz yıla göre 4 kat arttı.

Bankalarda döviz cinsinden tasarruf bulundurabilenler geçtiğimiz yıldan bu yana yaşanan ve

%120’lerdeki devalüasyonla servetlerini büyüttü. Kur Korumalı Mevduat adı verilen soygun mekanizmasıyla zenginlerin faizlerini bizlerin ödediği vergilerden, kamu kaynaklarından ödüyorlar. Elektriğe, doğalgaza, iğneden ipliğe her şeye her gün zam yapanlar, kamu kaynaklarını halkın ihtiyaçlarını karşılamak için değil servet transferinin arenası olarak kullanıyorlar.”

“Böylesi soygun ve talan 12 Eylül döneminde yaşanmıştı”

Sarayın ekonomi bakanı Nureddin Nebati’nin “Bu politikalar dar gelirliler dışında herkesi memnun ediyor”açıklamalarını hatırlatan Kayacı Şöyle devam etti:

“Yaşanan servet transferinin sonucu açıktır. Milli gelirden emekçilerin aldığı pay 2 yılda %36’dan %25’e geriledi. Böylesi bir soygun, böylesi bir talan sadece patronlara ‘şimdiye kadar işçiler güldü, artık gülme sırası bizde’ denilen 12 Eylül’de yaşanmıştı. Asgari ücret zamlarının bu talanı sürdürülebilir kılmak dışında bir işlevi olmadığı, işçi ücretlerini açlık sınırından uzaklaştırmadığı ortada.”

İşçi ve emekçileri açlık sınırına mahkûm edenlerin Kürt halkına, kardeş halklara, başta devrimciler olmak üzere tüm mücadele eden kesimlere dönük saldırılarına dikkat çeken Kayacı “Ancak bu saldırılara yol veren bizlerin örgütsüzlüğüdür” dedi.

“Gün yumruğunu masaya vurma günüdür!”

İşçi sınıfının örgütlenmesinin önemine vurgu yapan Kayacı son olarak şunları ifade etti:

“İşçi sınıfının kendi bağımsız mücadele hattının, örgütlenmesinin, devletten ve sermayeden bağımsız düşünme ve davranma gücünün artmadığı koşullarda bu saldırılar şiddetlenerek devam edecektir.

Gün işçi sınıfının birliğini büyütme, sesini yükseltme, yumruğunu masaya vurma günüdür.

Gün iktidarın ve sermayenin soygun planlarına dur deme günüdür.

Gün seçimleri beklemeden umut olacak, soygunu durduracak, işçilerin birliğini ve halkların kardeşliğini sağlayacak bir toparlanmayı sağlama günüdür.

Gün hakları için direnen işçilerin yolunda mücadele etme günüdür.

Bizler bunun için mücadele ediyoruz ve tüm işçileri emekçileri 16 Ekim’de Kartal’da İşçi Emekçi Mitingi’nde bir araya gelmeye davet ediyoruz.

İnsanca yaşanacak ücret, ihtiyaç oranında ücretsiz su, elektrik ve doğalgaz, işe gidiş geliş saatlerinde ücretsiz toplu ulaşım, temel ürünlerde fiyat artışlarının kontrolü, barınma hakkının güvence altına alınması işçiler birleşirse, mücadele ederse mümkündür.”

HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu'nun da katıldığı basın toplantısında imzacı kurumlar şu şekilde:

“Birleşik İşçi Hareketi, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, Birleşik İşçi Kurultayı, DEV TEKSTİL, Devrimci Partili İşçiler, Dostluk ve Kültür Derneği (DKDER), Emekçi Hareket Partisi, İşçinin Kendi Partisi, İşçi Hareketi Koordinasyonu, Kaldıraç Hareketi, KÖZ, Proleter Devrimci Duruş, Sosyalist Dayanışma Platformu, Tüm Otomotiv Metal İşçileri Sendikası, Yeni Dünya İçin Çağrı,4. Vardiya İşçi Dayanışması, Emek ve Adalet Platformu, İşçilerin Güç Birliği Derneği, Komünist İşçi Hareketi (Söz ve Eylem), Limter İş, Özgürlükçü Hukukçular Derneği, Sosyalist Emekçiler Partisi, Sosyalist Kadın Hareketi, Sosyalist Meclisler Federasyonu, TABİB, Avukat Dayanışması.”

Miting tarihinin asgari ücretin belirlenmesi ve metal iş kolunda toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin başlamasına yakın bir zamana denk geldiği ve mitingin işçi kürsüsü olacağı hatırlatıldı. Bu kapsamda olabilecek en geniş katılımın sağlanması çağrısı yapılarak basın toplantısı sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul