Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in 19 Ocak 2007’de katledilmesinin ardından başlayan, 13’ü firari 6’sı tutuklu 76 sanığın yargılandığı davada sona gelindi.
Zaman aşımı uygulandı
Dava kapsamında Fetullah Gülen, Zekeriya Öz, Ekrem Dumanlı, Adem Yavuz Arslan'ın da aralarında bulunduğu 13 ismin dosyasının ayrılmasına karar verildi.
Sanık Ercan Gün'e "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlamasıyla 10 yıl hapis cezası verildi.
Tutuksuz sanıklar Sabri Uzun ve Eski İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah hakkındaki dava dosyasının zaman aşımı nedeniyle düşürülmesine karar verildi. Dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay hakkında atılı suçlardan beraat ve zaman aşımı nedeniyle dosyanın düşmesi kararı verildi. Mahkeme, yargılama aşamasında hayatını kaybeden emekli jandarma istihbaratçı astsubay Şeref Ateş hakkındaki dosyanın düşürülmesine karar verdi.
Sanıklardan dönemin mülkiye müfettişi Şükrü yıldız örgüte yardım suçundan 3 yıl 9 ay, Samsun Emniyet Terör şube görevlisi Metin Balta örgüte üyelikten 6 yıl 8 ay ve Trabzon Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğünde görevi polis memuru Mehmet Uçar Resmi belgeyi yok etmek suçundan 3 yıl 9 ay hapse mahkum edildi. Sanıklardan Osman Gülber’i kasten öldürmeye teşebbüs suçundan 16 yıl 8 ay hapse mahkum etti. Sanıklardan Astsubay Yavuz Karakaya'yı 'anayası ihlal' suçundan müebbet, kasten öldürmeye yardım suçundan ise 12 yıl 6 ay hapse mahkum etti. Muhittin Zenit hakkında 3 suçtan beraat ve 2 suçtan zaman aşımı nedeniyle dosyanın düşmesi kararı verdi. Muharrem Demirkale hakkında kasten öldürme ve anayasayı ihlal suçlarından müebbet hapis cezası kararı verdi. Mahkeme, dönemin İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer'i “'Tasarlayarak kasten öldürme' suçundan ağırlaştırılmış müebbet, 'Resmi belgeyi yok etmek' suçundan 4 yıl 6 ay hapse mahkum etti. İstihbarat Daire eski Başkanı sanık Ramazan Akyürek’i “tasarlayarak öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis, ‘Resmi belgeyi yok etmek’ suçundan 5 yıl 7 ay 15 gün ve Resmi belgede sahtecilik suçundan 7 yil 6 ay hapse mahkum edildi. Eski Albay Ali Öz, Kasten öldürme suçundan 25 yıl Resmî belgede sahtecilik suçundan ise 3 yıl 4 ay hapse çarptırıldı. Ali Fuat Yılmazer ve Ercan Gün hakkında ise tutukluluk halinin hükmen devamına, Muharrem Demirkale hakkında hükümle birlikte tutuklanmasına karar verildi. Tutuksuz sanıklardan Gazi Günay, Yavuz Karakaya, Osman Gülben, Hasan Durmuşoğlu, Özkan Mumcu, Faruk Sarı’nın tutuklanmasına karar verildi. Okan Şimşek ve Veysel Şahin'in tutukluluk halinin hükmen devamına karar verdi. Mahkeme, aralarında Ogün Samast’ın da bulunduğu bazı kişiler hakkında örgüt üyeliğinden suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.
Dava öncesi basın açıklaması gerçekleştirildi
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava öncesi Hrant’ın arkadaşları Çağlayan Adliyesi önünde açıklama gerçekleştirdi.
Açıklamada, dava sürecinde aradan geçen 14 yılın ardından son aşamaya geldiği belirtilerek şunlar ifade edildi:
“Dava karara bağlansa da Hrant Dink cinayetindeki karanlık perdenin kaldırıldığını söyleyemeyiz. Çünkü bu cinayetin nasıl bir mekanizma ile kararı alındığı, cinayet şebekesinin nasıl harekete geçtiği tam olarak ortaya konulmadı. Bir bütün olarak ele alınması gereken cinayet süreci ile ilgili eksik soruşturmalarla bugüne gelindi. Soruşturmanın geliştirilmesi talebi kabul edilmedi. Hrant Dink 2004 ten beri nasıl hedef haline getirildiği ve nasıl katillerin önüne atıldığı, bu cinayetin nasıl engellenmediği ortaya konulmadı.”
“Biz bitti demeden bitmez”
Açıklamanın devamında dava sürecinin çok ağır ilerlediği, kamuoyunun basıncı ile bugüne dek gelindiği belirtilerek “Bu dava bundan sonra da başka aşamalar şeklinde devam edecek. Cinayetin arkasında önünde kim varsa, herkes ortaya çıkıp yargılanana kadar davanın peşini bırakmayacağız. Öldürmeyenlerin yargılanması için davanın peşindeyiz. Biz bitti demeden bitmez” denildi.