Hekimlere ‘siyasal şiddet’ yasası yürürlükte

KHK’yla atılan sağlık çalışanlarına açlığı dayatarak ‘siyasal şiddet’ uygulayan, TTB’nin yetkilerini sınırlandıran ve ilaç ticaretinde saraya yetki veren yasa yürürlüğe girdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 05 Aralık 2018
  • 10:59

“Sağlıkta şiddete karşı” tül perdesiyle sağlık çalışanlarına siyasal şiddeti dayatan ve biata zorlayan yasa bugün Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Yasa taslağında, “KHK ile atılan doktorlar SGK ile çalışan özel ve resmi hastanelerde çalışamaz” diyordu. Bu konuda manevra sayılabilecek bir “geri adımla” tasarı yasalaştı ve bugün yürürlüğe girdi.

Yürürlüğe giren yasaya göre KHK’yle atılan ya da “güvenlik soruşturması”na takılan doktorlar, çıkarma veya göreve alınmama kararının verildiği tarihten itibaren 450 gün sonunda mesleklerini icra edebilecek. Tasarıda “hiç çalışamayacak” denirken, yürürlüğe giren haliyle 450 gün gibi hiç de kısa sayılmayan bir süreyle sınırlandı.

Yasanın pembe tül perdesi olan “sağlıkta şiddet” konusundaki maddesinde ise göstermelik bir adım atıldı. Buna göre, kamu ve özel sağlık kuruluşlarında çalışan personele yönelik şiddet uygulayanlar polis tarafından yakalanacak ve savcılığa sevk edilecek. Sağlıkta şiddetin önüne geçecek değil, şiddet olduğunda faili sözde cezalandırmaya dönük bir uygulama devam ettiriliyor. Bu madde de, sağlıkta şiddeti cezasız bırakan yargı kararlarına engel olmak açısından yetersiz bulunuyor.

TTB’nin yetkileri sınırlandırılıp saraya devredildi

Sınırlı yetkileri bulunan Türk Tabipler Birliği’nin (TTB) yetkileri yürürlüğe giren yasayla daha da sınırlandı. Tabiplerin birden fazla tabiplik görevi için tabip odasından izin almaları şartı kaldırıldı. Bu sınırlama saraya verilen yetkilerle, yasal olmasa bile pratik olarak TTB’yi kötürümleştirmeyi hedefliyor.

Bununla beraber sağlıkta döner sermaye sarayın denetiminde yani tekelinde olacak. Sağlık Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatı için tahsis edilen döner sermaye miktarı 10 milyar lira olacak ve her bütçe yılında saray tarafından arttırılabilecek. Döner sermaye işletmelerinin muhasebesi de Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülecek fakat Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın uygun gördüğü döner sermaye işletmelerinin muhasebe hizmetleri, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yerine getirilebilecek.

İlaçlar sarayın tekelinde

Yasayla birlikte saraya, ruhsat başvurusu yapılmayan veya ruhsatı alınmayan ilaçların teminine devam edilmesine karar verme yetkisi verildi. Türk Eczacıları Birliği (TEB) dışında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Sağlık Bakanlığı da yurt dışından ilaç temin edebilecek. Özcesi “kaçak” ilaç ticareti sarayın denetiminde olacak.

Ayrıca “kaçak” ilaç ticareti kapsamında, eczacı olmayanların, eczacı mesul müdür atayarak eczane açabileceği kuralının şirketler için de uygulanmasının önü açıldı. Böylece muvazaalı ortaklıklar ortadan kaldırılacak. Diplomalı eczacı olmak şartıyla ortaklardan birinin ticarethane işlerinden mesul müdür gösterilmesi şartı kaldırılacak.