Hekimler çalışma haklarına saldırıyı kabul etmiyor

Ankara’da sağlık çalışanları, “sağlıkta şiddet yasası”ndaki son düzenlemeyle bir şey değişmediğinin altını çizerek mücadelelerini sürdüreceklerini vurguladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 14 Kasım 2018
  • 14:54

Bugün de mecliste görüşülmeye devam eden “Sağlıkta Şiddet Yasası”na karşı Türk Tabipleri Birliği (TTB) saat 12.30’da Hacettepe Üniversitesi Sıhhiye kampüsünde bir eylem yaptı. Eyleme Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) da destek verdi.

Bu resmen haraç kesmedir”

TTB Merkez Konsey Başkanı Sinan Adıyaman mecliste görüşülen yasa tasarısıyla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada “Yasa tasarısına karşı yürütülen mücadelede hekimlerin eğitim ve çalışma haklarının geri verilmesi istenirken bir garabet ortaya çıktı. ‘600 gün hiçbir yerde çalışamazsınız’ denilirken bu 550 güne indirildi ve paraya çevrildi. Uzmanlar için 125 bin lira, pratisyenler için 75 bin lira verilirse mecburi hizmeti yapmış sayılacak ve çalışmaya başlayacak. Bu resmen bir haraç kesmedir. TTB’nin bunu kabul etmesi mümkün değildir. Bu yüzden bu tasarının tamamen düzeltilmesini ve eğitim hakkının verilmesi için güvenlik soruşturmasının kaldırılmasını istiyoruz. Hekimler olarak bu tasarıya karşı genç meslektaşlarımızla birlikte haklarımızı kullanarak mücadelemiz devam edecek” ifadeleri kullanıldı.

Çalışma hakkımız için herhangi bir ücret ödemeyeceğiz”

Adıyaman’ın yaptığı açıklamanın ardından ataması yapılmayan genç hekimlerden Selçuk Çelik’e söz verildi. Çalışma haklarına yönelik saldırının devam ettiğini vurgulayan Çelik şunları söyledi: “Ben güvenlik soruşturması olumsuz hekimlerden biriyim. Bizim çalışma hakkımızı engelleyen 5. maddeyle ilgili bir düzenleme yapıldığı belli. Bu düzenlemenin sebebi TTB’nin, SES’in ve genç hekimlerin günlerce sürdürdüğü mücadeledir. Düzenleme bize kulis bilgisi şeklinde geldi. Düzenlemede, yeni mezun olan genç hekimlerin güvenlik soruşturması olumsuzsa, özelde çalışma hakları için 75 bin lira ödemeleri gerekiyormuş. Uzmanlık eğitimini bitirip güvenlik soruşturması olumsuz olan genç hekimlerin ise 125 bin lira ödemesi gerekiyormuş. Temel anayasal hakkımızdan biri olan ve uluslararası anlaşmalarla da güvence altına alınmış olan çalışma hakkımızı kullanmak için herhangi bir ücret ödemeyeceğiz. Bu bizim temel yaşam hakkımızdır. Bu saldırılara karşı örgütlerimizle birlikte mücadelemiz sürecek.”

Konuşmaların ardından hekimler açıklama yaptıkları yerde bir süre daha bekleyerek eylemi sürdürdüler. Bekleyişin ardından eylem alkışlarla sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / Ankara