Haziran ayında ırkçı saldırılar bülteni

İHD İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon, Haziran ayında gerçekleşen ırkçı saldırıları kapsayan bültenini kamuoyuyla paylaştı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 06 Temmuz 2022
  • 21:00

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon Haziran ayı ırkçı saldırılar bültenini kamuoyuyla paylaştı.

Komisyon haziran ayı bülteninde amaçları ile ilgili şunları dedi:

“Bir önceki ayda medyada öne çıkan ırkçılık ve ayrımcılık örneklerini basın ve kamuoyu ile paylaşmayı, bu şekilde ırkçılık ve ayrımcılık konusunda bir farkındalık yaratmayı ve duyarlılığı artırmayı amaçlıyor”

Bültende yer alan saldırılar şöyle aktarıldı:

4 Haziran

Rize Pazar’da çay toplamaya gelen Afgan işçiyi silahıyla öldüren, biri Afgan ve biri Türk iki kişiyi de yaralayan saldırgan Gökmen Topal’ın ifadesi cinayetin ırkçı motivasyonla işlendiğini ortaya koydu.

5 Haziran

Mardin’in Kızıltepe ilçesine bağlı Brahîmîye (Işıklar) köyünde 5 Haziran’da Mor Gevargis Kilisesi’nde Süryaniler tarafından 100 yıl aradan sonra ilk defa yapılan ayinin ardından bir aşirete bağlı 50 kişilik bir grup, daha önce mülkiyet anlaşmazlığı yaşadıkları köyde yaşayan Süryani Cengiz Yılmaz’ın evine saldırı/linç girişiminde bulundu.

7 Haziran

İstanbul Bağcılar'da 3 Suriyeli işçinin yaşadığı eve gelen saldırganlar önce evin camlarını kırdı, daha sonra dışarı çıkan Sherifi El Ahmed'i tabancayla başından vurarak öldürdü.

13 Haziran

İstanbul Yenisahra'da 15 yaşındaki Selahattin Çelik isimli bir çocuk polisten kaçarken trafik kazasında yaşamını yitirdi. Çelik’in ölümünün ardından Afganistanlı mülteciler hedef gösterildi ve mültecilerin çalıştığı geri dönüşüm depolarına gerçekleştirilen saldırılarda, bir işçi bıçaklanırken Türkiyeli 3 atık işçisi vücudunun çeşitli yerlerinden yaralandı.

17 Haziran

Ankara’da Türkiye vatandaşı Somalili esnafın restoranına polis tacizi devam ediyor.

25 Haziran

Derik’ten Türkiye’ye geçmeye çalışan 2’si çocuk 3 sivile, asker ‘Kürt müsünüz’ sorusundan sonra ağır işkence yaptı.

30 Haziran

Süryani kilise takvimine göre Mor Favlus ve Mor Fetrus anma günü için Mardin Midyat’ın Enhil (Yemişli) köyündeki şapele giden Süryani halkı, şapelde bulunan mezarların tahrip edildiğini gördü. Jandarmaya haber veren Süryaniler, en az bin yıllık mezarları tahrip edenlerin bulunup yargılanmasını istedi.