Halkevleri: Direnişe çağrı

Halkevleri, Türkiye’nin içinde bulunduğu çoklu kriz haline ilişkin değerlendirme ve tespitleri ile önümüzdeki dönem mücadelesini basın toplantısında kamuoyu ile paylaştı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 13 Ocak 2022
  • 17:05

Halkevleri, Türkiye’nin içinde bulunduğu çoklu kriz haline ilişkin değerlendirme ve tespitleri ile önümüzdeki dönem mücadelesini basın toplantısında kamuoyu ile paylaştı.

Halkevleri Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında açıklamayı Halkevleri Genel Başkanı Nebiye Merttürk okudu. Merttürk, Türkiye’de tek adam diktatörlüğün halkın üzerine çökmekte olduğu, neoliberalizmin ve faşizmin çıkışı olmayan krizde olduğu tespit ve değerlendirmelerine yer verdi. Açıklamanın ardından yeni dönem programının taleplerini sıraladı. Merttürk “İnsanca bir yaşam, demokrasi, özgürlük, laiklik ve barış için direnişte birleşelim” başlıklı metinden Halkevleri’nin yeni dönem mücadele programını şu şekilde aktardı:

-Faşizm yıkılmalıdır!

Bu iktidar derhal yönetimi bırakmalı; 2015’ten bu yana halkın hak ve özgürlüklerini hedef alan tüm düzenlemeler tazmin ve telafi edilmeli; halkın katılımına kapalı mekanizmalarla devlet iktidarını elinde tutan ve bunun için halka karşı suç işleyip cezasızlıkla korunan resmî, gayri resmî, özel tüm şiddet aygıtları dağıtılmalı; faşizm suçlarının tamamı, yargılanmalı ve mahkûm edilmeli; halkın söz, yetki, karar sahibi olacağı özyönetim mekanizmaları kurulmalıdır.

-Herkes insanca yaşam koşullarına sahip olmalıdır!

Ücretler insanca yaşamaya yetecek düzeyde olmalıdır! Herkesin insan onuruna yaraşır bir ve çalışma hakkı tanınmalıdır! Herkesin insanca koşullarda barınma hakkı tanınmalıdır! Gıda güvencesi sağlanmalıdır! Hanelerin elektrik, su, gaz, iletişim faturalarında ve ulaşımda asgari tüketim parasız ya da sembolik bedelli hale getirilmelidir! Emeklilik hakkının gaspı politikalarına son verilmelidir! Herkese çocukluk, engellilik, yaşlılık hallerinde bakım güvencesi sağlanmalıdır!

-Halktan çalınanlar halka iade edilmeli, sorunlar toplumsallaştırma ilkesi temelinde çözülmelidir!

Özelleştirme yoluyla sermayeye peşkeş çekilen kamu iktisadi teşekkülleri; eğitim, sağlık, enerji, su, iletişim ve ulaşım başta olmak üzere temel hizmetler; doğal zenginlikler ve kamu garantili altyapı projeleri toplumsallaştırılmalıdır. Kamu kaynaklarından sermayeye ve iktidar çevresine yapılan bütün servet transferleri, sorumlu iktidar unsurları ve sermaye gruplarından tahsil edilmelidir.

-Doğanın talanına son verilmelidir!

-Kadınlara ve LGBTİ+’lara can güvenliği, toplumsal cinsiyet eşitliği ve özgürlük sağlanmalıdır! Kürt sorununda eşitlik ve kolektif haklar temelinde toplumsal demokratik çözüm sağlanmalıdır!

-Emperyalizmle bağımlılık ilişkilerine son verilmeli, işgal operasyonları sonlandırılmalıdır! Mültecilerin mültecilik hakları tanınmalı, göçmen işçilere eşit koşullarda çalışma hakkı sağlanmalıdır!

-Laiklik yeniden tesis edilmeli; Devlet ve sermaye dinden, din devlet ve sermayeden arındırılmalıdır!