Halkbank genel müdürü suçu Bloomberg’e attı

Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan ‘ucuz kur’ sorunu yaşanan saatlerde -daha önce “kısıtlı miktarda” diye açıkladıkları- 4,6 milyon dolar tutarında işlem yapıldığını açıkladı. Kendi sorumluluklarını es geçen müdür suçu da Bloomberg’e attı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 02 Eylül 2018
  • 15:32

Halkbank’ta 31 Ağustos akşam saatlerinde doların 4 TL’nin altında işlem görmesiyle ilgili yeni açıklamalarda bulunan bankanın genel müdürü Osman Arslan, Bloomberg’i suçladı. Arslan ‘ucuz kur’ sorunu yaşanan saatlerde 4,6 milyon dolar tutarında işlem yapıldığını, bu işlemlerin iptal edildiğini duyurdu.

İşlem yapılan “kısıtlı” miktar 4,6 milyon dolarmış

Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, saat 22.01 ile 22.39 arasında banka işlemlerinde yaşanan ‘ucuz kur’ sorununun nedenine dair bugün açıklama yaptı. Sorunun yaşandığı saatlerde yapılan dolar alım/satım işlemlerinin tutarının 4,6 milyon dolar olduğunu belirten Arslan, bu işlemlerin 1763 banka müşterisi tarafından gerçekleştirildiğini söyledi. Arslan ayrıca, bu işlemlerin yapıldığı hesapların bloke edildiğini ve işlemlerin iptal edildiğini açıkladı. Halkbank’tan daha önce yapılan açıklamalarda, işlemlerin tutarına dair bilgi verilmemiş, “kısıtlı miktarda işlem yapıldığı” öne sürülmüştü.

Genel müdür şimdi de Bloomberg’i suçladı

Bankanın genel müdürü, sorunun nedenine dair de yeni iddialarda bulundu. Daha önce bankadan yapılan açıklamada, sorunun “3. parti yazılım hatası” nedeniyle yaşandığı öne sürülürken, genel müdürün bugünkü açıklamasında Bloomberg hedef alındı.

İlk incelemede de sorunun Bloomberg’den otomatik olarak alınan verilerle ilgili olduğunun tespit edildiğini öne süren Osman Arslan şu ifadeleri kullandı: “Bankamızın dijital kanallarında gerek bilgilendirme amaçlı, gerekse döviz alım satım işlemlerinde kullanılmak üzere yayınlanan kurların sisteme aktarılmasında kullanılan dış veri kaynağı Bloomberg’de meydana gelen sistemsel bir hatanın zincirleme etkisi nedeniyle, 31.08.2018 akşamı piyasa kapanışı sonrasında, bankamız döviz kurları kısa bir süre için olması gerekenden daha düşük seviyelerden yayınlanmaya başlamıştır.”

“Topu ‘dış kaynağa’ atınca hata ortadan kalkıyor mu?”

Ekonomi yazarı Uğur Gürses, Halkbank’taki sorunla ilgili dün kendi blogunda yayınladığı yazıda, iç piyasanın kapalı olduğu saatlerde dış kaynaktan alınan verinin kontrolünün yapılmasıyla ilgili bankanın kendi iç algoritmasının çalışmamasına dikkat çekmişti. Bu nedenle “Buradan ‘bizim bankalarımıza operasyon çekiliyor’ saçmalığına gidilmez” diyen Uğur Gürses “Halkbank olayının en kötü tarafı şu; açıklamada ‘dış kaynaklı 3. parti yazılımdaki sistemsel ve operasyonel hata…’ sözleri ile yapılması. Topu ‘dış kaynağa’ atınca hata ortadan kalkıyor mu?” ifadelerini kullanmıştı.