“Hakikatleri Araştırma Komisyonu kurulsun”

Diyarbakır’da Kayıplar Haftası kapsamında yapılan açıklamada, Meclis'te "Geçmişle Yüzleşme ve Hakikatleri Araştırma Komisyonu" kurulması için çağrı yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 17 Mayıs 2024
  • 21:30

Diyarbakır’da Kayıplar Haftası kapsamında yapılan açıklamada, Meclis'te "Geçmişle Yüzleşme ve Hakikatleri Araştırma Komisyonu" kurulması için çağrı yapıldı. 

İnsan Hakları Derneği (İHD), Amed Barosu, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Amed Tabip Odası, 17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası kapsamında adliye önünde açıklama yaptı.

İHD Amed Şubesi Kayıp Komisyonu üyesi Berfin Elçi, şunları dedi:

"Türkiye'nin tarihi, aynı zamanda ‘zorla kaybettirmeler' tarihidir. Ermeni Soykırımı, Newala Qesaba, Dêrsim Soykırımı ve beraberindeki sürgün süreci, 90'lı yıllardaki faili meçhuller ve daha niceleri, yüzleşilmemiş büyük kırımlardır. Bugün ise, bütün tarihsel gerçekliğe rağmen, siyaset kurumu tarafından ısrarlı bir şekilde hakikat ile yüzleşmekten kaçılmakta ve bu mesele yok sayılmaktadır."

Açıklamanın devamında şunlar belirtildi:

"Kayıp yakınları tüm baskılara rağmen halen ısrarla kayıplarının akıbetini sormakta, faillerin tespit edilmelerini ve yargılanmalarını talep etmektedirler.  27 Mayıs 1995’ten beri yaklaşık 30 yıldır bu talebi dile getiren Cumartesi Anneleri, bugün bininci haftasına ermek üzere olan bu hak mücadelesinin en önemli sembollerindendir. Gözaltında zorla kaybettirmeler ve faili meçhul cinayetler, hiçbir siyasi tartışmaya ve hesaba kurban edilmeyecek ölçüde insani, vicdani ve hukuki bir meseledir. Bu bağlamda Meclis'te grubu bulunan siyasi partiler ivedi olarak bu meseleyi gündemlerine almalı ve geçmişte yaşanan gözaltında zorla kaybettirme uygulamalarına karşı olunduğunu kayıtsız ve şartsız bir şekilde dile getirmelidir"

Açıklamada zorla kaybettirme ve faili meçhul cinayet suçlarına karışan, göz yuman ve azmettiren kişilerin yargılanmalarına dair cezasızlık politikalarına son verilmesi gerektiği vurgulandı.