Hacıbektaş’ta paneller...

Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri'nde iki ayrı panel gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 18 Ağustos 2013
  • 22:36

Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri kapsamında yapılan etkinlikler bugün gerçekleşen iki panelle devam etti.

“Alevilerin güncel sorunları ve Alevi açılımı ” konulu panel Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi Büyük Salonu’nda gerçekleştirildi. Panelde ilk sunumu Damla Tekin yaptı. Av. Mehmet Tural’ın yönettiği panelde Prof. Dr. Ahmet Takın ve ve CHP milletvekili Doç.Dr. Aykan Erdemir konuşmacı olarak yer aldı. “Alevilerin güncel sorunları ve Alevi açılımı ” konulu panelde Alevilerin sorunlarının ayrıntılı dökümünü yapan panelistler, AKP döneminde Alevilere yönelik saldırıların arttığını belirttiler.

Panelistler Alevi açılımının fiyaskoya dönüşmesi çerçevesinde ortaklaştılar. Alevilere yönelik saldırılarla dinsel gericilik arasındaki sıkı bağı ortaya koyan konuşmacılar düzen partisi CHP’nin katliam ve saldırılardaki rolüne değinmemeye ise özen gösterdiler.

Hacıbektaş'taki bir diğer paneldeyse Kemalizm Alevilere pazarlanmaya çalışıldı.

Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi Büyük Salonu'nda “Kurtuluş Savaşı'nda Alevi Bektaşiler ve günümüzde Hukuka Bakış” başlığıyla gerçekleştirildi. Paneli Avukat Şakir Keçeli yönetti. Panele konuşmacı olarak Alev Coşkun ve TBB Başkanı Metin Feyzioğlu katıldı.

Şakir Keçeli yaptığı açılış konuşmasında “Atatürk’ün Alevilere özel ilgi gösterdiğini” Alevilerin de “Osmanlı zulmü nedeniyle Kurtuluş Savaşı'na destek vermekten kaçınmadığını” belirtti. Bu buluşmayı “tarihsel bir buluşma” olarak tanımladı. İçinde bulunan dönemde yargının AKP’ nin arka bahçesine dönüştüğünü belirtti.

Alev Coşkun, sunumunda Kurtuluş Savaşı'nda Alevilerin tutumunu örneklerle anlattı. Alevilerin Mustafa Kemal’e olan ilgisini anlattı. Metin Feyzioğlu da Alevilerin “Kemalizm'e olan ilgisini” belirtti. Ardından AKP döneminde yapılan hak ihlallerini ve yargının politik tutumunu ergenokon, balyoz davasında yaşananlar üzerinden örneklerle anlattı.

Kurtuluş savaşı sonrası Alevilere reva görülen öteki muamelesi ve devletin sünni inanca göre şekillendirilmesi, ortaya çıkan bu tabloda Mustafa Kemal’in ve genelde Kemalistlerin rolüne, Dersim Katliamı sırasında yaşananlara ve Dersim Katliamı'nın ardından gerçekleştirilen hukuk katliamına değinmekten özenle kaçındılar. Bu konularda ortaya çıkabilecek muhtemel tartışmaların önünü kesmek için katılımcılara söz hakkı vermediler. Yazılı olarak aldıkları sorulardansa işlerine gelenleri yanıtladılar.

Kızıl Bayrak / Kayseri