Hacıbektaş’ta direniş çağrısı

Uluslararası Hacı Bektaş-ı Veli Anma Kültür ve Sanat Etkinlikleri bugün başladı. Törene katılan Gerici AKP hükümeti sözcüsü Bekir Bozdağ Alevi emekçiler tarafından protesto edildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 16 Ağustos 2013
  • 11:32

Hacı Bektaş Veli anma törenlerinde Başbakan yardımcısı Bekir Bozdağ şahsında AKP iktidarına yönelik tepki sesleri yükseldi. Protestolar arasında konuşmasını güçlükle tamamlayan bakan, etrafında kolluk güçlerinin etten duvar ördükleri koşullarda alanı terk edebildi. AKP iktidarına tepki gösteren alevi emekçileri “Her yer Taksim her yer direniş!” ve “Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek!” sloganlarını haykırdılar. Bekir Bozdağ tepki üzerine konuşmasını hızla tamamlayıp kürsüden indi. Platform ve devlet görevlileri arasında polis etten duvar ördü. Bekir Bozdağ’ın “Hacıbektaş’ın talepleri ile ilgili olarak Başbakan Tayyip Erdoğan’ın talimatı var” demesi üzerine Alevi emekçileri Recep Tayyip Erdoğan’ı da yuhaladı.

Kürsüden halka “sakin olun” diyen Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu şunalrı ifada etti: “Diyanet Sünni anlayışın fetva arayışı aracı olmaktan çıksın. Atatürk döneminde olduğu gibi kontrolör olsun. Sivas katliamı aydınlatılmaması içimizi acıtır. Madımak müze olsun. 3. Boğaz Köprüsü’nün adı da barışın ve dostuğuln simgesi Hacı Bektaşi Veli olsun” dedi.

Ali Rıza Salmanpakoğlu Pir Sultan’dan, Sivas’a uzanan Alevilere yönelik onlarca katliamın sorumlusu olan devlet gerçeğine dair tek kelime söylemedi. Dersim Katliamı'nın sorumlusu Mustafa Kemal ve partisi CHP’yi aklayan tutumuyla Alevileri bir defa daha katillerine aşık olmaya çağırdı.

AKP’li bakanı korumaya soyunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise kürsüden “İncinsek de incinmeyelim” çağrısı yaptı. Bir defa daha AKP iktidarı ile temelde bir sorunu olmadığını, AKP ve CHP gibi düzen partilerinin Alevilere düşmanlıkta sınır tanımama konusunda yarıştığını kanıtlayan açıklamalar yaptı.

Sınıf devrimcileri açılış programı süresi boyunca alanda Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu'nun Hacı Bektaş Veli anmaları için hazırladığı bildiriyi dağıttılar. Konuşmalar eşliğinde bildiri yaygın olarak kullanıldı. Dağıtım sırasında sınıf devrimcileri Alevi emekçileriyle sohbetler gerçekleştirdiler. Alanda dağırtım süresince kitlenin ilgisi dikkat çekti. Açılış programına yaklaşık 10 bin kişi katıldı.

Sınıf devrimcileri yarın düzenleyecekleri etkinliğe yönelik son hazırlıklarını yapıyorlar.

 

Hacıbektaş Platformu’ndan basın açıklaması

Bugün saat 15.00’de Hacıbektaş Platformu kültür ilçe binası önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasında boyun eğmeme geleneğinin Pir Sultan Abdal’dan bu yana devam ettiği belirtildi. Gezi parkı eylemleri ve şehitleri selamlandı.

Açıklamada Hacı Bektaş Veli kültürünün isyancı bir geleneğe sahip olduğunu tarihte Şah Kalemder Çelebi'nin Pir Sultan Abdal’ın isyancı ruhu ile bu günde Gezi Park direnişleri sırasında şehit olanların şahsında yaşatıldığı ifade edildi. Alevilere yönelik saldırıların AKP iktidarı döneminde ayyuka çıktığına dair örneklerin verildiği açıklama da asimilasyonun sürdüğü ifade edildi.

Açıklamanın son bölümünde mücadele çağrısı yükseltildi. Emekçiler asimilasyon politikalarına boyun eğmemeye çağrıldı. Açıklamaya çok sayıda Alevi emekçisi katıldı. Açıklama boyunca “Faşizme karşı omuz omuza!” , “Dün Maraş’ta ,bugün Sivasta çözüm faşizme karşı savaşta!” sloganları kitle tarafından haykırıldı.

Kızıl Bayrak / Kayseri