Hacıbektaş Şenlikleri devlet Aleviciliğinin kıskacında

Kayseri Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, bu yıl 51'incisi yapılan Hacıbektaş Şenlikleri'ni değerlendirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 22 Ağustos 2014
  • 16:38

Hacıbektaş Şenlikleri’nde Alevileri, devletin Alevisi haline getirmeye yönelik tutum sürdürüldü. Son dokuz yıla damgasını vuran devlet Aleviciliğini güçlendirmeye yönelik politik tutum, resmi açılış programı ve diğer resmi programlara damgasını vurdu. Paneller ve resmi açılış programlarında yer alan hemen her şey, Alevilerin mücadele tarihi içinde yaratılmış olan ilerici, devrimci birikimin tümüyle hafızalardan silinmesi amacıyla bağlantılı olarak planlanmıştı.

Şenlik programının içi boştu. Gece konserleri ilerici ve devrimci kimliği ile bilinen sanatçı ve gruplara kapatılmıştı. Ayrıca panellerin tümü, Türk-İslam sentezini ve Aleviliğin İslam içi olduğu gerici tezini güçlendirmeye yönelikti. Devlet Aleviciliğinin pazarlanması, Aleviliğin İslam içi olduğu yalanına güç kazandırma çerçevesinde ele alınmıştı.

Hacıbektaş Şenlikleri’nde kitlelerin maddi ve manevi değerlerinin metalaştırılması da öne çıktı. Hemen hemen verilen her hizmet rant kapısına çevrildi. Şenlik inanç turizmine dönüştürüldü.

Belediye başkanı devrimci yayınların sergilendiği standları Alevi emekçilerden uzak tutmak yaklaşımını da sürdürdü. Stant yerleri yine şenlik alanının uzağındaydı. Komünist ve devrimci yayınlar üzerinde bu yıl da tecrit uygulaması sürdü.

Alevi Bektaşi Federasyonu yıllardır Hacıbektaş Belediye Başkanı’nın Türk-İslam sentezcisi yaklaşımına, devlet Aleviciliğine kan taşımasına tepki göstermişti. Hatta alternatif bir şenlik programı iddiasını ortaya atmıştı. Bu iddianın arkasında durmayan ABF, geçen yıl belediyenin çağrısına uyarak değerlendirme toplantısına katılmış, belediye başkanının örgütlediği panellerde boy göstermişti. Ayrıca devlet Aleviciliğinin en rafine kimliği olan İzzettin Doğan’ın yön verdiği Alevi Vakıflar Federasyonu ile ortak basın açıklaması yapmıştı. Bu yıl ise ilerici Alevi örgütleri ortada yoktu.

 

Aleviliği Türk-İslam sentezi içine alma çabası

Panellerin tümü devlet Aleviliğinin güçlendirilmesi, aynı anlama gelmek üzere Türk-İslam sentezini güçlendirme, Alevileri Türk-İslam cenderesi içine alma temelinde ele alınmıştı. Üzerine paneller verilen ve katılımcı emekçi Alevilere şırınga edilmek istenen şey Alevi kültüründe var olan ve Alevilerin tarihsel mücadelesi içinde yaratılmış olan ilerici, devrimci birikimin tümüyle hafızalardan silinmesiydi. Nitekim “İmparatorluktan Uluslaşmaya Geçişte Alevilik, Bektaşilik” konulu panelde kaba bir ulusalcılık yapıldı.

 

İlerici, devrimci yapıların durumu 

Sermaye devleti bu yılki etkinliklere yönelik ilerici ve devrimci etkiyi sınırlamak için özel bir çaba harcadı. Günler öncesinden “güvenlik” gerekçesiyle ilçenin giriş-çıkışları tutuldu.

Yıllardır Hacıbektaş Şenlikleri’ne devrimci yapıların müdahalesinde belirgin zayıflama yaşanıyor. Zayıflama bu yıl da sürdü. Devrimci hareket herhangi bir politik müdahalede bulunmadı.

Bölünmenin travmalarını yaşayan TKP’nin Komünist Parti olarak tanımlanan parçası Hacıbektaş Şenlikleri’nde yerini aldı ve tanıtım standı açtı. Bunun dışında reformist siyasi partilerin hiçbiri ortalıkta gözükmedi.

 Bu yıl Devrimci İşçi Partisi açısından bir ilk yaşandı. Devrimci İşçi Partisi Hacıbektaş Şenlikleri’ne katılarak tanıtım standı açtı. Ayrıca DİP çalışanları Hacıbektaş Şenlikleri’ne yönelik olarak çıkarılan bildirilerin dağıtımını gerçekleştirdiler. 

 

BDSP’nin şenliklere müdahalesi

BDSP, Alevi örgütlerinin başına çöreklenmiş ağaların gerçek konumunun anlaşılması için da özel bir çaba gösterdi. BDSP çalışanları üç bin adet şenlik özel sayısının tamamına yakınının dağıtımını gerçekleştirdiler. Kızıl Bayrak’ı da yaygın olarak kullandılar. Tanıtım standı düzenli olarak açık tutuldu. Standda Alevi emekçiler ile sohbetler gerçekleştirildi.

Ayrıca demokrasi, bağımsızlık ve ulusal sorunlar altında program sorunlarını anlamlı bir katılımla tartıştılar. Panellerin sunumu ve tartışmalar verimli geçti. Ayrıca Alevi sorunu da tartışıldı.

BDSP devrimci propaganda ve ajitasyon faaliyetini yükseltti. Alevi emekçilerinin Serçeşmesi olarak tanımlanan Hacıbektaş’ta gerçekleştirilen şenliğe yönelik yıllardır hayata geçirdiği müdahaleyi sürdürdü. “Devrime yürüyoruz” iddiasını ete-kemiğe büründürmek için var olan güçlerini seferber etti. Komünistler bölgedeki güçlerinin tümünü çalışmaya kattılar.

Bu yıl tüm kısıtlı olanaklara rağmen şenliklere anlamlı bir müdahalede bulunan sınıf devrimcileri, düzenin saldırılarının yoğunlaştığı böylesi bir dönemde gericiliğin dikkatini çeken bir çalışma yürüttüler. Emekçilerle buluşmayı başarabildiler.

Gelecek yıl 52’incisi yapılacak olan Hacıbektaş Şenlikleri’nde devrimci müdahaleyi üç güne yaymak, alternatif şenlik programını sağlam politik ve kültürel içerikle ele almak, Hacıbektaş yerel güçlerinin katılımını daha da güçlendirmek büyük önem taşıyor.

Kayseri Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu