Hacettepe'de işçiler toplantıyı terk etti

Hacettepe Üniversitesi'nde Sosyal-İş üyesi işçiler, toplu iş sözleşmesinin uygulanmamasını protesto ederek Rektörlükte yapılan toplantıyı terk etti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 21 Kasım 2021
  • 10:01

Hacettepe Üniversitesinde Sosyal-İş üyesi işçiler, toplu sözleşmelerinde bağıtlanan ücretin bazı işçilere eksik verilmesi nedeniyle üniversite yönetimini protesto etti.

Evrensel’de yer alan habere göre işçiler 4/d’li işçilere 4100 TL verilirken, sosyal tesislerde çalışan işçilere toplu sözleşmeye rağmen asgari ücret verilmesine tepki gösterdi. Rektörlükte yapılan toplantıyı terk eden işçiler, “Rektör uyuma sözleşmeyi uygula” sloganları attı.

Hacettepe Üniversitesinde çalışan DİSK’e bağlı Sosyal-İş Sendikasına üye işçiler, pandemide aylarca kısa çalışma ödeneklerinin verilmemesi nedeniyle yaşadıkları sorunların ardından şimdi de toplu sözleşmede bağıtlanan ücreti alamıyor. Kadroya alınan 4/d’li işçilere toplu sözleşme düzeyinde ücret verilirken, 4/a’lı işçileri asgari ücret verilmeye başlandı. Merkez kampüste bulunan Rektörlükte üniversite yönetimiyle görüşen işçiler, Rektörlüğün toplu sözleşmeyi uygulamamakta ısrar etmemesi üzerine toplantıyı terk etti. Bina önünde eylem yapan işçiler, “Rektör uyuma, sözleşmeyi uygula” sloganları attı.

"Sözleşme hükümleri uygulanmıyor"

Kafeterya çalışanı bir işçi yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Pandemi öncesinde bizim 1. dönem toplu sözleşmemiz vardı. 2020 Şubat ayında süresi dolunca Rektörlük tarafından yetkiye itiraz edildi. Sonrasında, 2020 Mart ayında iş yerlerimiz pandemi nedeniyle kapandı ve kısa çalışma ödeneğine bağlandık. İlk 3 ay İŞKUR’dan ödeneğimiz yatmadı. Yine işçilerin mücadelesi sayesinde aldık ödeneğimizi. Sonrasında 15 ay kısa çalışma ödeneği verildi. 1 Temmuz itibarıyla işlerimize başladık. Bu süre içinde Çalışma Bakanlığı Sosyal-İş Sendikasına tekrar yetkiyi verdi. Bu sefer üniversitede çalışan KHK ile geçici işçi statüsüne alınan 4/d'li arkadaşlarımızın işkolları 10 no’lu işkoluna verilerek bir anda sayımız 1100 civarı oldu. İşveren sendikası TÜHİS ve işçi sendikası Sosyal-İş arasında, şubat ayından başlayan 2 yıllık sözleşme imzalandı. Fakat bir kesim işçiye sözleşme uygulandığı halde, 4/a statüsünde çalışan iktisadi işletmeler sosyal tesis çalışanlarına sözleşmenin hükümleri uygulanmıyor. Pandemi öncesinde asgari ücretin üzerinde olan maaşlarımız, pandemi sonrası asgari ücrete düşürülerek var olan haklarımız gasbedildi. İlk sözleşmemizin hükümleri bile yok sayıldı.”

Bir işçiye 4 bin 100 TL, diğerine asgari ücret

Bir başka işçi ise aradaki farkı şöyle açıkladı:

“4/d’li arkadaşlarımız vergiler düşüldükten sonra 4 bin 100 TL alıyor, bize 2 bin 825 TL veriliyor. Bu ilk toplu iş sözleşmesini bile çiğnemek demek, çünkü en azından yemek ve yol katmaları gerek... 14 Eylül itibarıyla sözleşme geçerli, 1 Temmuz itibarıyla asgari ücret alıyoruz... Aslında herkesi kapsayacak şekilde imzalandı, aynı şartlarda her bir prosedür tek sözleşme dahilinde... Bir arkadaşımızın yakını vefat etti mesela, TİS çerçevesinde uygulanmak suretiyle izne ayrıldı. Ancak sonrasında arayıp normal izinden düşüleceği iletilmiş.”

Pandemi de kısa çalışma ödeneğini aylarca geciktiği için ilk 3 ayı maaşsız geçirdiklerini belirten işçi şunları ifade etti:

“Hacettepe Üniversitesi sosyal tesisler çalışanı işçileriz. Borç yükü, haciz ve ekonomik ailesel sorunlar da bizi oldukça yıprattı. Aslında biz sendikanın da biraz frenlemesiyle bekledik. Oyalama taktikleriyle süreç bugüne kadar geldi. İki maaştır haklarımız yok sayılarak 4/d’li arkadaşlarla girdiğimiz ikinci toplu iş sözleşmesi biz 4/a’lı sosyal tesisler çalışanlarına uygulanmadı”

"Alkışlı protestoyla salonu terk ettik"

Üniversitenin haklarını gasbesttiğini vurgulayan bir diğer işçi de şunları söyledi:

"Toplu sözleşmenin imza tarihinden itibaren sürekli sürekli oyalanarak 2 ayı geride bıraktık. Bugünkü genel bilgilendirme toplantısını da Rektör ayarladı. Fakat aynı tavır devam ediyor. Öyle olunca alkışlı protestoyla salonu terk ettik. Bundan sonra toplu sözleşme hakkımızı alana kadar pek çok eylemlilikle devam edeceğiz. Önümüzdeki hafta basın açıklaması yaparak tüm kamuoyuna Hacettepe Rektörlüğünün işçilerin hakkını nasıl gasbettiğini açıklayacağız”