Gözaltında kayıplar ve hasta mahpus eylemi

Diyarbakır, Batman, İzmir, Hakkari ve Urfa’da gözaltında kayıplar için adalet talep edildi. Ankara’da ise hasta mahpusların serbest bırakılması istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 09 Mart 2024
  • 22:30

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları, eyleminin 787. haftasını Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirdi. Eylemde bu hafta, Kulp’ta 25 Eylül 1997'te gözaltında kaybedilen Zozan Eren'in akıbeti soruldu. Eylemde konuşan İHD Diyarbakır Şubesi Başkan Yardımcısı Suzan Mehmetoğlu gözaltında kaybedilen kadınları hatırlattı.

Ardından İHD Eş Genel Başkanı Hüseyin Küçükbalaban, DEM Parti Milletvekili Ceylan Akça, Cumartesi Anneleri/İnsanlarından Besna Tosun konuştu. Basın metnini İHD Diyarbakır Şubesi yönetim kurulu üyesi Berfin Elçi okudu. Konuşmalardan sonra 1 dakikalık oturma eylemi yapıldı

İHD Batman Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları 623. hafta eylemini Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde yaptı. Eylemde 23 Mart 1993 tarihinde eski Midyat Garajında katledilen Abdurrahman Acar'ın akıbeti soruldu. Basın metnini Rezan Baytar okudu. Açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı.

İHD İzmir Şubesi üyeleri Konak Eski Sümerbank önünde yaptı. Eylemde gözaltında kaybedilenler anıldı şube sosyal medya hesabından “Dünyanın her yerinde kadınlar; eşitlik ve özgürlük taleplerini ortaklaştırıp meydanlara çıktılar. Baskıya ve eşitsizliğe karşı mücadele ve dayanışma kararlılıklarını yükselttiler.” Biz de bu kararlılığa, insan onurunu zedeleyen cezasızlığa son verilmesini istiyoruz, paylaşımı yapıldı.

İHD Hakkari Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları Yüksekova’da bulunan Sanat Sokağı’nda eylem yaptı. Eylem sonrası şube sosyal medya hesabında şu paylaşım yapıldı:

“113. haftamızda, 1993 yılında gözaltına alındıktan sonra katledilen Nurettin Turgut için bir araya geldik.

Gözaltında insan kaybetmek insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur.

#KayıplarBulunsunFaillerYargılansın”

İHD Urfa  Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları Nazım Babaoğlu’nun akıbetini sordu. Şube sosyal medya hesabında eylem sonrası şu paylaşım yapıldı:

“Urfa kayıplarımızdan Nazım Babaoğlu'nun 30.yılında akıbetini sormaya devam ediyoruz. Ahmet Bahçıvan İş Merkezi'nde basın açıklaması ile bir kez kayıplarımızı aramaktan vazgeçmeyeceğiz.”

Ankara’da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi İHD Ankara şube binası önünde 496. eylemini gerçekleştirdi. Eylemde İç Anadolu Bölge Hapishanelerindeki tespit edebildiğimiz kadın hasta mahpusların sağlık durumları anlatılarak serbest bırakılmaları istendi.