Gözaltında kayıp ve hasta tutsak eylemi

Diyarbakır, Dersim, Batman ve Hakkari’de gözaltında kayıplar için adalet talep edildi. Ankara’da ise hasta mahpusların serbest bırakılması istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 18 Mayıs 2024
  • 23:30

İnsan Hakları Derneği (İHD) ile kayıp yakınları, bu hafta da birçok kentte “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” talebiyle bir araya geldi. Eylemlerde, gözaltında kaybettirilenlerin akıbetlerinin açıklanması ve faillerin yargılanması talep edildi.  

Diyarbakır’da İHD Amed Şubesi ve kayıp yakınları, 797'nci haftada Rezan (Bağlar) ilçesindeki Koşuyolu Parkı’nda bulunan Yaşam Hakkı Anıtı önünde açıklama yaptı. Katledilen ve kaybedilenlerin fotoğrafları taşındı. Açıklamaya siyasi parti temsilcileri, belediye eşbaşkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri de katıldı. Bu haftaki eylemde, İstanbul'daki Cumartesi Anneleri'nin eyleminde hikayeleri okunan Örhan ailesi için adalet talep edildi.

Batman’da İHD Batman Şubesi ve kayıp yakınları, eylemlerinin 633’üncü haftasında Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya geldi. DEM Parti, DBP, Özgür Kadın Hareketi (TJA), Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) ile Barış Anneleri de eyleme katıldı. Kürt Dil Bayramı dolayısıyla bu haftaki açıklama Kürtçe okundu. 

Dersim’de İHD, 17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası kapsamında şube binasında açıklama yaptı. İHD Şubesi yöneticisi Özgür Ateş, kayıplar için hakikat ve adalet mücadelesinden vazgeçmeyeceklerini vurguladı. Ateş, “Hiç şüphe yok ki yaşam hakkını hedef alan zorla kaybetmelerde, devletin failleri koruyan cezasızlık politikaları etkili olmuştu” dedi. Ateş, yaşanan tüm baskılara rağmen dünyanın en uzun soluklu eylemlerinden birini gerçekleştiren Cumartesi Anneleri eyleminin bininci haftasına girmek üzere olduğunu hatırlatarak, “Geçmişte yaşanan benzeri acıların bir daha yaşanmaması, yüzleşmenin sağlanması ve toplumsal barışın tesisi için Geçmişle Yüzleşme ve Hakikatleri Araştırma Komisyonu kurulmalı” dedi. 

Hakkari’de İHD ve kayıp yakınları, Gever (Yüksekova) ilçesindeki Sanat Sokağı’nda 123'üncü haftada bir araya geldi. Bu haftaki eylemde, Gever'e bağlı Wargenima köyünde 2 Mayıs 2019’da koyunlarını otlattığı sırada askeri bölgeden açılan ateş sonucu yaşamını yitiren 46 yaşındaki Sertip Şen’in faillerinin yargılanması istendi.  Açıklama sonrası oturma eylemi yapıldı.

Ankara’da İHD şubesi Hasta Mahpuslar 506’ncı hafta açıklamasını şube önünde yaptı. Eylemde ağır hasta mahpusların tahliye edilmesi ve tüm hasta mahpusların tedavilerinin sağlanması talep edildi.