“Geçinemiyoruz! Zamlar geri alınsın!”

Meslek odaları ve sendikalar ortak basın toplantısı gerçekleştirdi ve “Geçinemiyoruz, insanca yaşamak istiyoruz! Zamlar geri alınsın! Krizin faturasını krizi yaratanlar ödesin!” dedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 02 Ağustos 2023
  • 14:30

Meslek odaları ve sendikalar ortak basın toplantısı gerçekleştirdi ve “Geçinemiyoruz, insanca yaşamak istiyoruz! Zamlar geri alınsın! Krizin faturasını krizi yaratanlar ödesin!” dedi.

Ankara’da bulunan TTB Genel Merkezinde yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Seçimler bitti, iktidarın hazırda beklettiği ekonomik saldırı dalgası başladı! Ardı arkası kesilmeyen zam işçileri, emekçileri, emeklileri, kadınları canından bezdirdi. Ülkemizde insanca yaşamak bir yana hayatta kalmak bile her gün zorlaşıyor.

IMF reçetelerinden de beter bir programla bir kez daha ezilenlerin, yoksulların ceplerine göz dikiliyor.

‘Mali disiplin’, ‘bütçe açığını azaltma’, ‘vergiyi tabana yayma’ gibi adlar altında torba yasalarla vergi yükü işçilerin, emekçilerin, emeklilerin omuzlarına yıkılıyor.

İktidarın soyup soğana çevirdiği hazineyi doldurmak adına uygulanan politika bizleri, işçileri, emekçileri, kamu emekçilerini, mühendisleri, mimarları, hekimleri, avukatları, aydınları, akademisyenleri, sanatçıları, gençleri, kadınları, emeklileri, emekli dahi olamayanları ezdikçe eziyor, emeğimizi her gün biraz daha değersizleştiriyor.”

Açıklamanın devamında talepler şöyle sıralandı:

“*Başta temel tüketim maddeleri olmak üzere yapılan zamlar geri alınmalıdır!

*Temel ücretler yoksulluk sınırı üzerine çıkarılmalı, en düşük emekli maaşı Temmuz 2023 itibariyle net 15 bin TL’ye çıkarılmalıdır.

*Ücretler toplu sözleşmelerle belirlenmeli, her üç ayda bir yoksulluk sınırında yaşanan artışa göre güncellenmeli, üzerine her çeyrekte yaşanan büyüme rakamları refah payı olarak eklenmelidir.

*Yüksek enflasyon döneminde asgari ücret de yılda dört kez belirlenmelidir.

*Vergide adalet sağlanmalı, az kazanandan az, çok kazandan çok verginin alındığı, artan oranlı servet vergisinin uygulandığı bir vergi düzeni getirilmelidir.

*Sendikalaşma ve grevli gerçek toplu iş sözleşmesi önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır.”

Açıklamada imzası bulunan kurumlar şu şekilde:

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Türk Tabipleri Birliği, Türk Dişhekimleri Birliği