Gazi Mahallesi’nde katliam lanetlendi

Gazi katliamı ve direnişinin 23. yıl dönümü dolayısıyla Gazi Mahallesi’nde yürüyüş gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 12 Mart 2018
  • 13:56

Gazi Direnişi'nin 23. yıl dönümünde Gazi Mahallesi'nde yürüyüş yapılarak katledilenler anıldı.

Saat 10.00'da Gazi Cemevi önünde toplanılarak 11.00'deki yürüyüşe dek eyleme katılım çağrısı yapıldı. Saat 11.00'de, en önde Gazi ve Ümraniye şehitlerinin fotoğraflarının olduğu pankartla eski postaneye doğru yürüyüşe geçen yüzlerce kişi, “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “Gazi'yi unutma unutturma!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganlarını haykırdı. Yürüyüşü zırhlı araçlarla önden ve arkadan takip eden polis de eylem boyunca tacizlerde bulundu.

Çevredekilere eyleme katılım çağrısının da devam ettiği yürüyüşte, Gündoğdu Marşı söylendi, Haziran Direnişi’nde katledilenler de anıldı. Yol üzerindeki Şair Abay Lisesi önünden geçilirken ise öğrenciler zafer işaretleriyle sloganlara eşlik ettiler. Eski postaneye gelindiğinde saygı duruşu gerçekleştirildi ve basın açıklaması okundu.

Saldırılara ve katliama karşı direniş!

“Onlara olan vefa borcumuz için bir kez daha katledildikleri yerdeyiz” denilen açıklamada katliamı başlatan saldırı hatırlatıldı. Bunun Gazi halkına ilk saldırı olmadığına dikkat çekilen açıklamada, Alevi-Sünni çatışması yaratılmak istenmesine karşın Gazi halkının öfkesinin doğru yere yönlendiği belirtildi.

Kahvehane kurşunlanarak yapılan provokasyona değinilen açıklamada, karakola yürüyen kitlenin polis tarafından tarandığı ve birçok kişinin katledildiği hatırlatıldı. Direnişin 18 şehit ve yüzlerce yaralıya, devlet terörüne karşın sürdüğü vurgulanan açıklamada, uluslararası alanda da gündem olduğu kaydedildi.

Yalnızca iki polise dava, davada ödül gibi ceza

Katliama ilişkin göstermelik davalar açıldığına değinilen açıklamada, yalnızca iki polise ödül gibi hapis cezaları verildiğine dikkat çekildi. Sermaye devletinin o dönemki şefleri hatırlatılarak cezalandırılmaları gerektiği belirtilen açıklamada, AKP iktidarının bunu yapmaya niyeti olmadığının altı çizildi. Efrîn saldırısının emekçilerin çıkarına olmadığı belirtilen açıklamada örgütlenme çağrısı yapıldı.

Açıklama sırasında kitle “Davamız mahşere kalmayacak!”, “Tek tipe hayır!”, “Siyasi tutsaklar onurumuzdur!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!” sloganlarını haykırdı.

Katliamın gerçekleştiği yere karanfiller bırakılmasından sonra mezarlığa doğru yürüyüşe geçildi. Aynı güzergahtan geçilerek yapılan yürüyüşün ardından polis ablukası altındaki mezarlıkta anma yapıldı. Basın açıklaması tekrarlandı ve dualar okunarak anma sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul