Gazetecilerin katledilmesine tepki

Süleymaniye'de katledilen gazeteci Gülistan Tara ve Hêro Bahadîn için Diyarbakır, Adana, Van, Iğdır, Şırnak, Urfa, Adıyaman, Mardin, Ağrı, Muş ve İstanbul’da eylem yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 27 Ağustos 2024
  • 08:50

Süleymaniye'de katledilen gazeteci Gülistan Tara ve Hêro Bahadîn için Diyarbakır, Adana, Van, Iğdır, Şırnak, Urfa, Adıyaman, Mardin, Ağrı, Muş ve İstanbul’da eylem yapıldı.

Diyarbakır’da Özgür Kadın Hareketi’nin (Tevgera Jinên Azad-TJA) çağrısıyla yapılan eylemde DEM Parti Amed İl Eşbaşkan Yardımcısı Necla Korkmaz şunları ifade etti:

“Özgür Basın emekçisi Kürt kadın gazetecilere yönelik katliamı lanetliyoruz. AKP-MHP faşist bloku dünya siyaset sistemine entegre olamadığından sürekli düşman yaratıp saldırı politikaları gerçekleştiriyor. AKP-MHP bu saldırılarla Neo-Osmanlıcılık hayallerini gerçekleştirmek istiyor. Kürt düşmanı AKP-MHP rejimi, sömürgeci ve yayılmacı politikalarıyla Kürt halkının dört parçada kendi statüsüyle birlikte yaşama politikasına karşılık bunu ortadan kaldırma politikası ortaya koyuyor. Kürdistan halkı bunu asla kabul etmedi ve etmeyecektir. KDP bu suçlara ortak olmaktan derhal vazgeçmelidir.”

AKP-MHP iktidarının Kürdistan’ın dört parçasında gerçekleştirdiği saldırılarla Kürt halkının ve kadın kazanımlarını hedef aldığını söyleyen Korkmaz, “Bilinmelidir ki; hakikatin izini süren özgür basın emekçileri, arkadaşlarının kalemini yerde bırakmayacak ve her koşulda hakikati açığa çıkaracaktır” dedi. 

Açıklama boyunca polisin anonsla yaptığı taciz, “Özgür basın susturulamaz!” ve “Jin, jiyan, azadî!” sloganlarıyla protesto edildi. Eylem slogan ve oturma eylemiyle son buldu. 

Adana’da DEM Parti Adana Kadın Meclisi ve Özgür Kadın Hareketi’nin (Tevgera Jinên Azad-TJA) yaptığı eylem polis tarafından engellenmek istendi. Tüm engelleme çabalarına rağmen gerçekleştirilen eylemde konuşan DEM Parti Adana İl Eşbaşkanı Helin Kaya, AKP-MHP iktidarının yayılmacılık politikalarıyla Kürdistan’ın tamamını işgal etmek istediğini ifade etti. Gülistan Tara ve Hêro Bahadîn’in mücadelesini yaşatma sözü veren Kaya şunları ifade etti:

“Özgür basın emekçisi kadınların kalemi yerde kalmayacak. Gazetecilere yönelik bu saldırının hedefi özgür basının sesini kısmak ve Kürdistan’da süren savaş suçlarının dünya kamuoyuna ulaşmasını engellemektir.”

İstanbul’da ise DFG ve MKGP’nin çağrısıyla Şişhane Meydanı’nda yapılan eylemde “Özgür basın susturulamaz!” yazılı pankart açıldı. Eylemde okunan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bu saldırı da bizlere gösterdi ki, gazetecilik mesleğinin onurunu korumak, dayanışmak her zamankinden daha ağır bir bedel gerektirirken, aynı zamanda her zamankinden daha önemli bir noktada. Bizler ne dün ne bugün, ne de yarın kalemimizi iktidarların yalanları için kullanmayacağız. Nerde bir direniş, nerde bir haksızlık, nerde bir halk varsa orda olacağız. Tıpkı Gülistan ve Hêro gibi. Bir haber çalışması için yola çıkan arkadaşlarımızın haberi, sanmasınlar ki yarım kalacak. Bizler; muhalifler, kadınlar, gazeteciler, özgür basın çalışanları olarak kalemlerini de kameralarını da sahipsiz bırakmayacağız.”

Van, Iğdır, Şırnak, Urfa, Adıyaman, Mardin, Ağrı, Muş’ta da katledilen gazeteciler için basın açıklamaları yapıldı.