Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) “2024 yılı Ağustos ayı gazetecilere yönelik hak ihlalleri raporu”nu açıkladı.
Raporda Temmuz ayına ilişkin şu hatırlatma yapıldı:
“Temmuz ayında KDP işbirliği ile gazetecilere dönük saldırılar yoğunlaşırken 23 Ağustos’ta Türkiye, Irak’ın Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) sınırları içindeki Süleymaniye'nin Seyyid Sadık bölgesinde sivil bir aracı bombaladı. Süleymaniye merkezli haber ajansı Rojnews, Hêro Bahadîn ve Gülistan Tara adlı gazetecilerin saldırıda hayatını kaybettiğini duyurdu. Gazetecilerin katledilmesi başta Kurdistan olmak üzere dünyanın birçok yerinde tepki ile karşılandı. Yapılan protestolarda uluslararası kuruluşlar, Türkiye’nin bu saldırılarına karşı sorumluluk almaya davet edildi.”
Ağustos ayında Tara ve Bahadîn’in katledilmesine karşı meslektaşlarının eylem yaptığı belirtilen raporda “Gazetecilerin haklarının sonuna kadar savunulacağı mesajı verildi” denildi.
Raporda 2-10 Ağustos arasında uygulanan Instagram yasağına dikkat çekilerek devamında şu ifade edildi:
“Yargının adli tatilde olması nedeni ile yargı alanında bir yargılama olmadığı halde Ağustos ayında çok sayıda haber sitesi, X hesabına nöbetçi mahkeme kararları ile erişim engeli getirildi. Erişim haberi getirilen çok sayıda haberin, AKP’li isimlere dönük haberler olması ayrı not düşülmesi gereken bir durum. Adeta AKP’li isimlerin yaptıkları yolsuzluklar, hak ihlalleri yargı eliyle sansürlenerek gerçekler halktan gizlenmek istenmiştir.”
Rapor sunumunun sonunda gazetecilere yönelik şu ihlaller sıralandı:
“RTÜK, BTK gibi kurumlar da boş durmayarak çok sayıda haber sitesine erişim engeli getirdi. 401 haber içeriğine erişim engelinin getirildiği ayda aralarında Mezopotamya Ajansı’nın olduğu 6 siteye erişim engeli getirildi. Yine aralarında Yeni Yaşam gazetesi ve çok sayıda gazetecinin olduğu 88 sanal medya içeriğine erişim engeli getirildi. Öte yandan RTÜK de çok sayıda TV kanalına, yayınladıkları programlardan dolayı para cezası verdi.”