Gazetecilere baskı

Deprem olan 10 ilde ilan edilen OHAL sonrasında muhalif gazetecilere yönelik saldırılar arttı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 10 Şubat 2023
  • 20:30

Muhalif basına yönelik OHAL sonrası saldırılar arttı. Halk TV muhabiri Ferit Demir, bir kurtarılma anını göstermek isterken uğradığı saldırıyı saldırıyı şu şekilde anlattı:

Polis arkamdan bana tekme attı. Ben yere düştüm, pantolonum yırtıldı, bacağım kısmen yaralandı.”

Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü Türkiye muhabiri ve temsilcisi Erol Önderoğlu gazetecilere yönelik son saldırıları sosyal medya hesabında şu ifadeleri kullanarak aktardı:

“Polisin görevi, depremden ağır şekilde etkilenen yurttaşın dillendirdiği eleştirilere şekil vermek, gazetecileri taciz etmek değil! @halktvcomtr muhabiri @DemirFerit’e yönelik polis saldırısını, @iremafsin & ekibine yönelik tehdit ve tacizi kınıyoruz. Gazeteciyi rahat bırakın!”

Gazeteci Merdan Yanardağ ise açılan soruşturmalar nedeniyle ifade verdi. Sonrasında şu mesajı paylaştı:

“Deprem yayınlarımız nedeniyle sabahtan beri Adliye'de ifade verdim. Suçlama ‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrik’, iyi mi! İktidar gerçekleri örtmek, bağımsız medyayı susturmak için her şeyi yapıyor. Yurtdışına çıkış yasağı konularak serbest bırakıldık. Tam bir skandal. Susmayacağız.”

Türkiye İşçi Partisi genel merkezi ise Mersin İl Gençlik Örgütü üyelerinin sosyal medya paylaşımı nedeniyle ev hapsi cezası verildiğini duyurdu. TİP’in duyurusu şu şekilde:

“Mersin İl Gençlik Örgütü üyemiz Berfin Bozkurt, sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek ev hapsine mahkum edildi.

Şu anda bulunduğu ilde ya da deprem afet bölgesinde dayanışma faaliyetlerine katılabilecek bir gence ev hapsi cezası vermek bu iktidarın özetidir!”

Belgesel yönetmeni Kazım Kızıl Maraş da engellendiğini duyurdu. Basın kartı olmasına rağmen polis tarafından engellendiğini sosyal medya hesabında paylaşan Kızıl şunları ifade etti:

“Basın kartımı göstermeme rağmen çekim yapmam çevik kuvvet tarafından sözlü ve fiziksel olarak engelleniyor. Engellediği gibi beni çevredekilere hedef gösteriyor.”

Paylaşıma yorum yapan gazeteci Berkcan Zengin de aynı durumu yaşadığını ifade ederek şunları ifade etti:

“Aynı durumu az önce yaşadım. Uluslararası çalışıyorum dediğimde provakatif oldum onların gözünde.”

Çağdaş Gazeteciler Derneği Yönetim Kurulu imzasıyla yapılan açıklamada ise şunlar ifade edildi:

“6 Şubat Maraş Depremi bir suç zinciridir ve iletişimi kısıtlayarak, fiili sansür uygulayarak, gerçekleri aktarma sorumluluğuyla hareket eden meslektaşlarımızı tehdit ederek devam eden bu suç zincirinin halkaları, toprağın altına giren binlerin, yaralarıyla yaşamak zorunda kalan milyonların ve kirli düzenin mağduru bütün bir halkın karşısında, gerçeklerin ortaya döküldüğü gün mutlaka hesap verecektir.”