Forumlarda devrim şehitleri unutulmadı...

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 24 Eylül 2013
  • 14:29

Her hafta Pazartesi günü Saadetdere Mahallesi'nde gerçekleştirilen forumda ve yürüyüşte bu hafta devrim şehitleri anıldı, mücadele kararlılığı haykırıldı.

'Dünden bugüne katliamcıların zindan geleneği sürüyor' şiarıyla Esenyurt Dayanışması'nın yaptığı çağrıyla Depo Kapalı Cadde girişinde buluşan kitle sloganlarla yürüyüşe başladı.

Yürüyüşte 'Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz!' şiarlı pankart açıldı. Her hafta olduğu gibi 'Her yer Taksim, her yer direniş!' pankartı da yürüyüşte açıldı. Yürüyüş esnasında zindanlarda devrimcilere yönelik katliamlar hatırlatılarak, Buca’da, Diyarbakır’da, Ulucanlar’da ve 19 Aralık’ta gerçekleştirilen katliamların unutulmadığı söylendi. Bu katliamlar karşısında zindanlarda yükselen başeğmez direniş selamlanarak bu direniş geleneği ile sokaklara çıkma, hesap sorma çağrısı yapıldı.

26 Eylül 1999 yılında 10 yiğit devrimcinin şehit düştüğü destansı direniş hatırlatılarak Ulucanlar anmasına katılım çağrısı emekçilere ulaştırıldı. Devletin Haziran Direnişi’nde bir kez daha ortaya çıkan katliamcı kimliğinin geçmişinden miras olduğu belirtildi ve bu düzenin emekçilere katliam, savaş ve yoksulluktan başka bir şey sunmadığı söylendi.

Sık sık ' Bedel ödedik bedel ödateceğiz', Yaşasın Ulucanlar/ Buca / 19 Aralık... direnişimiz!', ' Bu daha başlangıç, mücadeleye devam!', 'Direne direne kazanacağız!' sloganları hep bir ağızdan haykırıldı. Yürüyüş esnasında bir grup gerici faşistin eylemi provoke etme çabası boşa düşürülerek 'Faşizmi döktüğü kanda boğacağız!' sloganı haykırıldı. Provokatif girişim yol boyunca yapılan konuşmalarla teşhir edildi, emekçiler gericiliğe, faşizme karşı örgütlü mücadeleye çağrıldı.

Ardından forum alanına gelinmesiyle birlikte açılış konuşması yapıldı. Konuşmada ‘Haziran direnişinde 6 kardeşimizi katleden, yüzlercemizi yaralayan ve tutuklayanların, tüm tarihlerinde işçilerin, emekçilerin, ilerici ve devrimcilerin kanlarını ellerinde taşıdıkları’ dendi. Zindanlarda yaşanılan saldırılar hatırlatılarak bunun gerisinde ise açlık ve yoksulluğu derinlerştirenlerin yükselen kitle hareketinden duyduğu korku ve bu yükselişin önüne geçmek için öncüsüz bırakma, teslim ama çabası yattığı söylendi. Ancak devletin her defasında zindanlarda ölümüne direniş sergileyerek teslim olmayan devrimcilerin iradesine ve devrime bağlılıklarına çarptığı aktarıldı.

Konuşmanın ardından zindanlarda direnerek ölümsüzleşen devrim şehitleri ve Haziran şehitleri anısına saygı duruşuna geçildi.


Ulucanlar direnişinde ölümsüzleşenler anıldı...

Saygı duruşunun ardından Ulucanlar anmasına geçildi. İlk olarak Ulucanlar Katliamı’nı ve direnişini anlatan sinevizyon gösterimi sunuldu. Sinevizyon gösteriminin ardından Esenyurt İşçi Kültür Evi'nin hazırladığı şiir ve müzik dinletisi sunuldu.

Forumun tartışma bölümünde söz alan emekçiler devletin katliamcı geleneğine işaret ettiler. Hükümetlerin değiştiği ancak katliam geleneğin bu devletin özü olarak sürdüğü söylendi. Birçok yanıyla zindan politikasını ele alan konuşmaların ardından 3. bölge forumlar koordinasyonu toplantısı gündemleri forum bileşenlerine aktarıldı. Koordinasyon toplantısında gelen öneriler üzerine ortak karar alındı. Ulucanlara katliamının yıl dönümünde diğer forumlarla birlikte yürüyüş ve anma düzenlenmesi kararı oylanarak, kabul edildi. Bir diğer öneri olan havayolu işçileryle dayanışma eylemine destek verme önerisi oylanarak kabul edildi. Saadetdere forumunun 3. bölge forumlarıyla ortak etkinlik düzenleme kararının da öneri olarak diğer forum temsilcilerine yapılan toplantıda aktarıldığı söylendi. Alınan kararların ardından forum sonlandırıldı.


Beylikdüzü'nde forum...

Pazartesi akşamı Özgürlük Meydanı’nda buluşulmasının ardından forum başladı. Forumda ağırlıklı olarak havaların soğumasıyla birlikte forumların devam edeceği yer bulma sorununa dair tartşmalar gerçekleştirildi. Bir dahaki foruma kadar herkesin kapalı bir alan araştırması kararlaştırıldı.

Yer sorunu dışında, Çarşı Grubu hedef alınarak gerçekleştirilen provokatif girişimler de forumda tartışıldı. Bu girişimlerin boşa çıkarılması için Çarşı'ya destek eylemi yapma önerisi geldi. Öneri üzerine tartışmalar sürdürülerek ilk olarak Çarşı'nın tavrının beklenmesi gerektiği, sonrasında ise bir tepki verme fikri üzerinde yoğunlaşıldı.

Bir diğer başlık ise hapisanelerde bulunan Haziran tutsakları için toplanan kitapların gönderilmesi oldu. Gelen öneri üzerine 26 Eylül'de Ulucanlar'da gerçekleşen katliam ve direnişin anması yapılması kararlaştırıldı. Bir sonraki forumda Ulucanlar süreci ve önceleyen dönemi aktarmak için görev alan bir işçi sunum yapacak. Kararların ve tartışmaların ardından forum sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / Esenyurt - Beylikdüzü