Foça’da taş ocağına itiraz

Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu, açılmak istenen taş ocağına tepki gösterdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 02 Şubat 2023
  • 20:00

Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu, tarihi ve doğal sit alanına yapılmak istenen taş ocağına karşı eylem gerçekleştirdi. Platform, İzmir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü önünde yaptığı eylemle itiraz dilekçelerini müdürlüğe verdi.

 İsmet Paşa ve Fevzi Paşa Mahallelerinde kurulmak istenen doğal taş (tüf) ocağı projesine ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci başlattı. Proje tanıtım dosyasına göre, ilçenin Pers Mezar Anıtı’nın da içinde bulunduğu doğal ve tarihi sit alanı sınırları içinde yer alan 19.97 hektarlık alanda tüf taşı çıkarılması planlanıyor.

Açıklamayı yapan platform üyesi Ruken Aslan Taş okudu ve şunları dedi:

“Bu proje Orman Alanı ve Tarım Arazisi olarak kullanılan ve planlanan alanın Maden Faaliyetine konu edilmesi planlama ve yer seçim ilkelerine aykırıdır"    

Açıklamanın ardından konuşmalar yapıldı. Konuşmalarda rant-talan politikalarına karşı vurgular yapıldı. Toplanan itiraz dilekçeleri, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne teslim edildi. 

Eylemde sık sık "Direne direne kazanacağız", "Doğaya talana izin vermeyeceğiz" ve "Toprağıma, taşıma, zeytinime dokunma" sloganları atıldı.

Açıklamayı destekleyen kurumlar şu şekilde:

Foça Kent Konseyi, Foça Belediyesi Bölge muhtarları, Foça Ziraat Odası, Foça Çevre ve Kültür Platformu, Foça Forum, Yeni Foça Forum, Foça’ya Sahip Çıkıyoruz Platformu, Foça Barış Kadınları, Foçaköy Güzelleştirme, Geliştirme, Dayanışma ve Koruma Derneği, Foça Eğitin Sen Temsilciliği, Foça SES Temsilciliği, Foça Kitap Kulübü, İzmir Kent Konseyleri Birliği, DİSK Ege Bölge Temsilciliği, KESK İzmir Şubeler Platformu, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği İzmir Şubesi, Türk Psikologlar Derneği İzmir Şubesi, İzmir Yaşam Alanları, Karşıyaka Kültür Sanat Derneği, İzmir Yeşil Gelecek Derneği, İnsan Hakları Gündemi Derneği, HAYAD, Foça Bağarası Alevi Ķültür Derneği, Foça Atatürkçü Düşünce Derneği, Foça Türk Kadınlar Birliği.