Fatsa Ünye Doğa Koruma Platformu tarafından saat 14.00’te gerçekleştirilen eyleme bir dizi çevreci grup da destek verdi.
"Fatsa Ünye halkı siyanüre direniyoruz" pankartının açıldığı eylemde açıklamayı platform adına Filiz Aksu okudu.
Aksu, Karadeniz’de birçok alanda sermayenin HES’lerle dereleri yok etmesinin ardından şimdi de siyanürle altın arama çalışmalarıyla bölgeyi talan etmeye çalıştığını ifade etti.
Aksu, siyanüre neden karşı olduklarını ise şu ifadelerle anlattı: “Siyanür herhangi bir madde değildir. Siyanür etkileri yok olmayan bir zehirdir. Siyanür yüksek konsantrasyona sahip olduğundan toprağa ve suya geçer ve yok olmaz. Ayrıca havadan, topraktan ve sudan meyve ve sebzelere geçerek insan vücuduna da alınır. Çok ciddi hastalıklara hatta ölümlere yol açar. Yer altı sularına derelere karışarak içtiğimiz suya yetiştirdiğimiz fındığa, hayvana nüfuz eder ve bizleri zehirler. Doğa ve canlı yaşamında geri dönüşü olmayan tahribatlara neden olur. Siyanürün etkisi çok uzun yıllar kullanıldığı alandan silinmez. Bu nedenle Fatsa ve Ünye’yle birlikte
tüm Ordu tehdit altındadır.”
Aksu, 1 yıl önce Fatsa’da başlatılan siyanürle altın arama çalışmaları nedeniyle 100 dönümlük bir alandaki ağaçların katledildiğini belirtti. Doğanın katledilmesinin yanı sıra insan hayatını da riske sokacak bu çalışmalara izin vermeyeceklerini belirten Aksu, Uşak Eşme’de Tüprag Maden İşletmesi’nin çalışmaları nedeniyle siyanürün içme suyuna karıştığı ve 1500 kişinin zehirlendiği bilgisini paylaştı.
Açıklama 6 Ekim’de Fatsa’da gerçekleştirilecek mitin çağrısının da yapıldığı şu ifadelerle sonlandırıldı: “Fatsa ve Ünye’de siyanürlü altın işletmesine karşı çıktığımızı haykırıyoruz. Siyanürle altın aranan madenin bir an önce kapatılmasını, HES projelerinin, doğayı katleden termik ve nükleer santral projelerinin durdurulmasını istiyoruz. Tüm duyarlı halkımızı 6 Ekim günü "Toprağımızın üstü 'altın'dan daha değerlidir" sloganıyla Fatsa’da düzenlenecek olan mitinge davet ediyoruz.”