F Oturması eyleminde 350. hafta: Fuat Yavuzel serbest bırakılsın!

F Oturması eyleminin 350. haftasında ITP hastası Fuat Yavuzel’in sağlık durumuna dikkat çekildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 08 Aralık 2018
  • 12:55

Hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için her Cumartesi gerçekleştirilen F Oturması eyleminin 350. haftasında kanamaya yatkınlık yaratan kan hastalıklarından biri olan İmmün Trombositopenik Purpure (İTP) hastası Fuat Yavuzel’in sağlık durumuna dikkat çekildi.

Yasak nedeniyle İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi önünde gerçekleştirilen eylemde Hapishane Komisyonu adına basın açıklamasını Mehmet Acettin okudu.

Kağıt üzerinde olan yasalar uygulansa hasta tutsakların yanı sıra bugün çok sayıda kişinin tutuklanmayacağı belirtilerek başlayan açıklamanın devamında ITP’ye 14 yaşında yakalanan Yavuzel’in sağlık durumu hakkında bilgi verildi.

Yavuzel’in hukuksuz bir şekilde yargılandığı ve “kaçma şüphesi” gerekçesiyle serbest bırakılmadığı belirtildi.

6 Temmuz 2017’de ihbar üzerine Suruç’ta gözaltına alınarak “örgüt üyesi olmak” gerekçesiyle tutuklanan Yavuzel’in  Urfa T Tipi 2 No’lu Hapishanesi’ne kapatıldığı aktarıldı.

Tek bir delil dahi olmadan tutuklanan Yavuzel’in kemoterapiye düzenli olarak götürülmediği, düzenli olarak tedavisinin yapılmadığı ve son günlerde sağlık durumunun daha da kötüleştiği belirtildi.

Açıklamanın devamında ise şu bilgiler paylaşıldı: “Yavuzel son zamanlarda sürekli kan kusuyor. Hastaneye yatırılması gerekirken bu yapılmıyor. Yavuzel’in rahatsızlığı 4 evrede, yani Kemoterapi evresinde. En son hastaneye sevk edildiğinde, doktor dalağının alınması için yazılı bir belge hazırladı. Ancak hapishanede ameliyat olma riskini göze almayanYavuzel, ameliyatı reddetti.”

“Böyle giderse ölümle yüz yüze kalacağım”

İHD Urfa Şubesi’nin görüştüğü Yavuzel’in tutuklandığı ilk ay tedavisinin kesintiye uğradığını, son olarak kaldırıldığı Urfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden kendisine kaldığı koşulları ve yetersiz tedavi nedeniyle hastalığının ağırlaştığının söylendiğini ve tedavisinin Antep Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde devam etmesi gerektiğinin söylendiği aktarıldı.

Yavuzel’in son günlerde yaşadığı sağlık sorunları kendi ağzından şu şekilde aktarıldı: “Gün içerisinde ağzımdan ve burnumdan kan gelmekte. Bağışıklığımın zayıflaması

neticesinde, birçok hastalığa yakalandım. Ayrıca gözlerimde görme kaybı yaşandı. İlaçlarım pahalı olması bahanesiyle verilmemekte. En son savcılığa yaptığım müracaat sonucunda Urfa Eğitim ve Araştırma

Hastanesi’ne sevk edildim. Doktorlar Antep’e sevk edilmem gerektiğini

söyledi. Ancak cezaevine geri gönderildim. Böyle giderse ölümle yüz yüze kalacağım.”

Açıklama “Yavuzel ve tüm hasta tutsakların serbest bırakılması çağrısıyla sona erdi.

Açıklamanın ardından Hapishane Komisyonu'ndan Muharrem Kurşun söz alarak geçtiğimiz haftalarda gündeme getirdikleri hasta tutsaklar Hakan Erbilek ve Ahmet Şen'in tahliye edildiğini aktararak bunda F Oturması eylemlerinin rolü olduğunu, eylemlerini sürdüreceklerini söyledi.

Eylem “Hasta mahpuslar serbest bırakılsın!”, “Fuat Yavuzel serbest bırakılsın!”, “Tedavi haktır engellenemez!” sloganlarıyla sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul

İLİŞKİLİ HABERLER