“E.T’nin sınırdışı edilmesini önleyin!”

İstanbul Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan ve geri gönderme merkezinde tutulan İranlı mülteci E.T.’nin serbest bırakılması istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 29 Haziran 2023
  • 20:30

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi geri gönderme merkezinde tutulan İranlı mülteci E.T. için basın toplantısı düzenledi.

25 Haziran günü yapılan 21. İstanbul Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan E.T’nin idam riskine rağmen sınır dışı edilme tehdidi ile karşı karşıya bulunduğuna dikkat çekildi.

Gözaltına alındıktan sonra polisin Tuzla Geri Gönderme Merkezi’ne götürüldüğü söylenen E.T.’nin, Urfa GGM’de kötü şartlarda bulunduğunun ortaya çıktığı belirtilen açıklamada şunlar ifade edildi:

“E.T., kendi ülkesinde annesinin yaşamış olduğu ağır işkenceler ve kendi cinsel yöneliminden dolayı maruz kaldığı baskılar nedeniyle tüm ailesi ile birlikte göç etmek zorunda kalmış, Türkiye'de uluslararası koruma talep etmiş ve 2013 yılından bu yana da İstanbul iline kayıtlı bir "şartlı mülteci" olarak yaşamını sürdürmektedir.

Ancak, İran'a gönderilmesi durumunda cinsel yönelimi nedeniyle ağır işkenceye maruz kalması ve hatta idam cezasına çarpıtılarak yaşam hakkının ihlal edilmesi söz konusuyken E.T., ülkesi İran'a geri gönderilme tehlikesi altında bulunuyor.”

E.T’nin geri gönderilmesinin uluslararası insan hakları sözleşmelerinin de ihlali anlamına geldiği vurgulanan açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi:

“Sonuç̧ olarak; 25 Haziran 2023 tarihinden bu yana E.T ’dan sağlıklı bir haber alınamıyor olması, avukatları ve ailesi ile görüşme hakkının engellenmesi işkenceye karşı usul güvencelerinin ihlal edildiği anlamına gelmektedir. Bu süreçte işkence görmüş olabileceği ve sınırdışı edilme ihtimalinden kaygı duymaktayız.

Uluslararası Koruma altında bulunan E.T’’ın nerede ve hangi koşullarda tutulduğunun resmi makamlarca açıklanmasını, aile ve avukatları ile görüş hakkının sağlanmasını ve yalnızca toplantı, gösteri ve yürüyüş hakkını kullandığı için hukuk dışı bir şekilde alıkonulan E.T ‘nin derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz.”